Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyarok állíthatják meg Brüsszel ámokfutását

Horváth József György

2016.07.06. 18:48

Szijjártó Péter és Trócsányi László az október 2-án esedékes kvótaellenes népszavazással kapcsolatban adtak tájékoztatást.

Áder János köztársasági elnök döntése alapján most már biztos, hogy a magyar embereknek lehetőségük lesz arra, hogy megállítsák Brüsszelt"

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten a kvótareferendum kiírására reagálva.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta:

Brüsszel bevándorlási politikája befelé rohanás a zsákutcába, ellentétes az EU, Európa és Magyarország érdekeivel. Az ilyen és ehhez foghatóan fontos kérdésekben az embereknek joguk van elmondani véleményüket."

Szijjártó Péter szerint a magyaroknak kizárólagos joguk, hogy eldöntsék, kikkel akarnak együtt élni. Ez szuverenitási kérdés is, ezért Brüsszel és a brüsszeli intézmények nem dönthetnek helyettük erről.

"Sok múlik a referendumon. Magyarország ebben a feje tetejére állt Európában biztonságos hely, és van jelentősége annak, hogy ezt kimondhatjuk, mert ma már ez nem természetes, hiszen egyre több helyen van "rendetlenség és szervezetlenség" - magyarázta.

Véleménye szerint Magyarországnak sikerült biztonságos helynek maradnia, itt nincsenek no-go zónák, az emberek és a befektetések is biztonságban vannak, ami a versenyképesség elsődleges kérdése. Szijjártó Péter úgy látja, Magyarország biztonságát azonban veszélyezteti Brüsszel felelőtlen bevándorláspolitikája, amely visszahozná azt az esztelen állapotot, amikor naponta tízezrek lépték át az európai határokat ellenőrzés és szabályozás nélkül, ott és akkor, ahol és amikor akarták.

A miniszter arra is kitért, hogy a külképviseleteken is szavazhatnak majd azok, akiknek van Magyarországon bejelentett lakcímük, de a referendum idején külföldön tartózkodnak. Ehhez a voksolást megelőző nyolcadik napig, azaz szeptember 24-én 16 óráig kell regisztrálniuk - tette hozzá.

Trócsányi László a miniszteri sajtótájékoztatón kiemelte: az alaptörvény értelmében Magyarország az EU tagja, de a hatásköröket csak a szükséges mértékig adja át az uniónak, márpedig a migráció a biztonság és a szabadság kérdéskörébe tartozik, amely megosztott hatáskör.

Egy ország lakosságáról szóló döntés a tagállam hatáskörébe tartozik"

- jelentette ki. Továbbá közölte: a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről szóló októberi népszavazás mindenben megfelel az alkotmánynak. Trócsányi László elmondta: alkotmányos alapelv, hogy a hatalom birtokosa a nép, és az országot érintő legfontosabb kérdésekben a polgárok közvetlenül, népszavazás útján dönthetnek, a migráció pedig a legfontosabb ügyek közé tartozik.

Az igazságügyi miniszter emlékeztetett: Magyarország érintett egy kvótaperben is, de az külön kérdés, egy korábbi tanácsi határozat megtámadása, amely szintén a kötelező betelepítéssel kapcsolatos. Jelezte:

más országokban is voltak, és lesznek is népszavazások az EU-val kapcsolatos kérdésekben."

Áder János köztársasági elnök július 5-én, kedden október 2-ára írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről. Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére