Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brexit: a kilépésrõl végsõ soron a brit parlament hoz döntést

888.hu

2016.07.04. 18:28

Nagy-Britannia nem léphet ki az EU-ból anélkül, hogy errõl a brit parlament ne szavazott volna.
LONDON, 18:28

Nagy-Britannia nem léphet ki az EU-ból anélkül, hogy erről a brit parlament ne szavazott volna.

A Mischon de Reya ügyvédi irodát egy üzletemberekből és akadémikusokból álló csoport bízta meg állításaik alátámasztására. A jogászok megerősítették, hogy a britek addig nem léphetnek ki az unióból, ameddig erről nem szavaz a parlament.

Formálisan akkor kezdődhet a britek távozása, amint hatályba lép a Lisszaboni Szerződés 50-es cikkelye. Márpedig ehhez szükség van a parlament áldására is.

Az nincs kikötve, hogy a népszavazást követően meddig kell kilépni, azonban amint megindítják a kilépés folyamatát és életbe lép az 50-es cikkely, akkor Nagy-Britanniának két éve van a kilépéssel kapcsolatos tárgyalások lebonyolítására. Ez az idő meghosszabbítható, amennyiben mind a 27 tagállam hozzájárul.

Gondoskodnunk kell arról, hogy a kormány kövesse a helyes eljárást. Ez garantálja a jogbiztonságot, és védi a brit alkotmány és a parlament szuverenitását egy ilyen példátlan esemény kapcsán"

– mondta Kasra Nouroozi ügyvéd a BBC-nek nyilatkozva.

A referendum eredménye semmire sem kötelezi a kormányt, hiszen ez egy véleménynyilvánító népszavazás volt. Épp ezért az 50-es cikkely életbe léptetéséről a parlamentben kell döntést hozni"

– folytatta.

Ennek akár az is lehet a vége, hogy a képviselők nem erősítik meg a népszavazás végeredményét. Ez azonban elég valószínűtlen, hiszen egy ilyen döntés szembe menne a többség akaratával, tehát antidemokratikus lenne.

Jelenleg patthelyzet alakult ki, mivel Brüsszel nemet mondott mindenféle előzetes tárgyalásra, mielőtt a britek hivatalosan is kinyilvánítják távozási szándékukat. Ez azonban változhat, hiszen Jean-Claude Junckeren nagy a nyomás.

Kapcsolódó cikkünk: Merkel megszabadulna Junckertől

David Cameron távozó miniszterelnöknek világos az álláspontja: addig nem indítja meg az 50-es cikkely végrehajtását, ameddig nem választják meg az utódját. Ez legkorábban szeptemberben történhet meg.

(RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére