Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véget ért a véres túszdráma

Horváth József György

2016.07.02. 09:58

Véget ért a bangladesi fõváros, Dakka kormányzati negyedében kitört túszdráma. Az elkövetõ iszlamista szélsõségeseket a rendõrség a katonasággal összehangolt akcióban szombat reggel kiiktatta.
DAKKA, 09:58

Véget ért a bangladesi főváros, Dakka kormányzati negyedében kitört túszdráma. Az elkövető iszlamista szélsőségeseket a rendőrség a katonasággal összehangolt akcióban szombat reggel kiiktatta.

Ismeretlen fegyveresek mintegy hét fős csoportja pénteken túszokat ejtett a bangladesi főváros, Dakka kormányzati negyedének egyik külföldiek által is látogatott éttermében. A vendégek közül 13-at sikerült kihozniuk a rendőröknek. A hét állig felfegyverzett támadó közül hat meghalt, a rendőröknek csak az egyiküket sikerült élve elfogniuk.

Szombatra virradóra, 13 túszt sikerült kihozni, de a rendőrség nem tudott mindenkit megmenteni"

- nyilatkozta televíziós beszédében a bangladesi miniszterelnök.

A túszok száma és nemzetisége eddig nem ismert. A bangladesi rendőrség korábban azt az információt közölte, hogy a fegyveresek 20 embert tartanak fogva. Eddig biztosan egy japán férfiről tudni, akit lőtt sérüléssel kórházba szállítottak, valamint a bangladesi olasz nagykövet közleménye szerint hét olasz is volt a túszok között.

A támadás a szélsőséges iszlamisták erősödését jelzi, ugyanis az elmúlt 18 hónapban még egyszer sem követtek el ehhez hasonló csoportos támadást, csak olyan egyéneket vettek célba, akik az iszlám liberálisabb megközelítését hirdették az országban.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára

A terrorszervezet több közösségi oldalon is fotókat tett közzé, melyek arról árulkodnak, hogy külföldiek is meghaltak a lövöldözésben.

A bangladesi kormányfő belbiztonsági tanácsadója elmondta: a rendőrség a kávézó lerohanása előtt megpróbált tárgyalni a túszejtőkkel, ám azok nem voltak hajlandóak alkudozni, így szombat hajnalban a rendőrség és a katonaság emberei elözönlötték a kávéházat, és kiiktatták a terroristákat.

A túszdráma akkor kezdődött, amikor a kormányzati negyed biztonsági emberei észrevették a fegyvereseket, akiknek eredeti célpontja valószínűleg nem a kávéház lett volna. Az iszlamisták feltehetően egy egészségügyi központot akartak volna megtámadni, ám amikor a biztonságiak megközelítették és felszólították őket a fegyverek átadására, azok bemenekültek a kávéházba. A kormányzati negyed biztonsági emberei a rendőrség kiérkezése előtt megpróbálták megrohamozni az épületet, de két merénylő felrobbantotta magát, így csak a második, rendőrséggel és katonasággal összehangolt túszmentő akció volt sikeres.

Az Iszlám Állam 24 halottról adott számot, de állításukat a bangladesi rendőrség cáfolja. Az áldozatok között két rendőr van, körülbelül 20 ember megsebesült.

(reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére