Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mennyit ér valójában egy magyar labdarúgó?

888.hu

2016.06.23. 17:18

A magyar labdarúgó-válogatott csoportelsõsége az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetése. Nem csak a magyar labdarúgók és a szakmai stáb teljesítménye, több kluberedmény is azt mutatja, hogy sok esetben szemfényvesztés a menedzserek és nagy klubok által irányított futball biznisz, ebben is talán az egyik legnagyobb a játékospiac "árképzése".

110 millió eurót ér a mértékadónak tartott www.transfermarkt.de oldal szerint az ellenünk két gólt szerző, néha-néha toporzékoló, pozőrnek nyugodtan nevezhető, ám vitathatatlanul korszakos világklasszis, Cristiano Ronaldo. Amennyiben tehát úgy gondolja valamelyik együttes, hogy meg kívánja szerezni a Real Madrid aranylabdás sztárját, akkor legalább ennyit, de inkább ennél több pénzt kell kifizetnie a portugál játékosért. 

Lehet Ronaldót hisztis ficsúrnak nevezni, de látva játékát, robbanékonyságát, ellenünk szerzett első gólját és hihetetlen érzékét a helyzetbe kerülésre, nehéz vitatkozni azon, hogy nagyon sokat ér. Alapvetően kiemelkedő futballtudása tette sztárrá. Ez fontos szempont. A többi értéknövelő elem: a celebritás, a személyes brand kialakítása, a szabadrúgás beállás és a különböző finomhangolások már csak abból indultak ki. A futballtudásra épült a PR, nem fordítva, mivel azt alakították át marketingértékké. 

Ronaldo értékén tehát nehéz vitatkozni, de mi a helyzet a többiekkel? Jogos-e, hogy míg a portugáloknál több tízmillió euróra taksált futballisták szaladgáltak a pályán, addig nálunk van olyan labdarúgó, akinek értéke az Eb előtt a néhány százezer eurót is alig érte el.  Mert a végeredmény 3-3 lett.

Nézzünk körül a magyarok háza táján, de ne csak olyan játékosokkal foglalkozzunk, akiket azért már megcsapott a komolyabb átigazolások szele. Persze ott is érdemes összehasonlítást tenni.

Mert feltehetjük kérdésként, hogy vajon jogos-e, hogy a Manchesternél alulteljesítő portugál Nani 10 millió euróval többet ér, mint Dzsudzsák Balázs?  A transfermarkt szerint Nani ára 14.5 millió euró , annak ellenére, hogy a Fenerbahce csupán 6 millió eurót fizetett a Manchester Unitednek, amikor tavaly nyáron megvásárolta őt. Igen ám, de Nani egy komoly futballkultúrából érkezett, meg ne feledjük, amikor a MU-hoz igazolt - egyébként 25 és fél millió euróért -, akkor CR miatt a portugál játékosok respektje az egekben volt a klubnál. Sokat számíthat a futball PR.  

Eközben Dzsudzsák egy olyan ország játékosa, amely most 44 év után szerepel az Európa-bajnokságon és 50 év elteltével tudott újra továbbjutni egy nagy világversenyen a csoportból. A két játékos valós tudásán lehet vitatkozni, hogy most mennyivel jobb Nani, esetleg Dzsudzsák, de abban megállapodhatunk, hogy több mint 10 millió euróval semmiképpen sem. 

Nézzük meg ugyanezt a portugál labdarúgás legújabb csillagának esetében: Renato Sanches a Benficatól igazolt a Bayern Münhenbe. Aki látta játszani az előző idényben Sanches-t az tudja, ritkán látható játékintelligenciával megáldott, fizikálisan tökéletes labdarúgóról van szó. Mint Détári fénykorában, Sanches is "világít" a pályán. A hírek szerint Renato Sanches 35 millió euróért váltott klubot, de a különböző záradékok miatt az ára akár elérheti a 80 millió eurót is. 

Eközben a magyar labdarúgás és a Ferencváros ifjú csillaga, a pályán szintén feltűnően jól mozgó, komoly passzpontossággal és remek InStat mutatókkal rendelkező Nagy Ádám ára másfél millió euró körül mozog. Érdekes, hogy állítólag pont a Benfica szeretné leigazolni, Renato Sanches helyére. Akkor azért ők is látják, hogy Nagy Ádám nem ügyetlen. 1.5 millió euró és 35-80 millió euró? Valami nem stimmel. 

Persze lehet, hogy nem igazol a válogatott középpályás a Benfica együtteséhez, meg az is, hogy többet ér ő már a másfél millió eurónál, mert azért az elmúlt hetekben történt néhány szép esemény a magyar labdarúgóval, de a különbség akkor is hatalmas. Még úgy is, elfogadjuk, hogy Renato Sanches jelenleg azért jobb labdarúgó mint Ádám.  

Lehetne még sorolni a példákat, a legismertebb napjainkban a Leicester City esete, amely a dollár és font százmilliókból gazdálkodó sztárklubok előtt megnyerte  az angol pontvadászatot. Hiába voltak több tízmilliós sztárok a Manchester Cityben, a Unitednél vagy az Arsenalnál - a Chelsea idén a legnagyobb pénzzel a fasorban sem volt -, ha egy kiscsapat oktatta őket az idényben.

A Leicesternek pénzügyi mutatói alapján nem volna keresnivalója a legjobbak között. Lássuk például a Premier League 2015-16-os szezonjának bérköltségeit, klubokra lebontva:
  • 1. Chelsea.........215 millió font
  • 2. Man United...203 millió font
  • 3. Man City........193 millió font
  • 4. Arsenal..........192 millió font
  • 5. Liverpool.......152 millió font
  • .
  • 17. Leicester City 48 millió font.

Szintén ismert, de azért nem árt újra leírni, hogy a Leicester City egyik kiemelkedő játékosa, Jamie Vardy a semmiből tűnt elő. Öt éve még az angol nyolcadik (!) ligában játszott. Vardy ugyanis a 2009/10-es szezonban a Stocksbridge Park Steels játékosa volt, mely az angol liga nyolcadik osztályában szerepelt akkor, ráadásul Vardy összesen heti 30 fontot keresett. Most 18 millió eurót ér. Most már tegyük hozzá: ha igaz. 

Nem érdemes folytatni a felsorolást, vonjunk inkább mérleget. A mai labdarúgásban nem feltétlenül és nem kizárólag a játéktudás számít. A menedzserek és a piac szava legalább olyan fontos, ha nem fontosabb tényező, de sajnos ezeket a szavakat nem feltétlenül a valós tudás, futballtudás formálja.  A menedzserek érdeke, hogy egy-egy játékos hatalmas összegekért cseréljen gazdát, feltételezni lehet - tudni nem -, hogy sok esetben az egy-egy klubnak sincs ellenére. Aki azonban nem tagja a brancsnak, nem áll mögötte egy jó menedzser és a PR-ja is rossz, annak kevés az esélye a mézesbödönhöz odaférni. 

A rendszer eresztékei azonban repedeznek: az elmúlt idényben több olyan eredmény is született, akár a Bundesligában, akár a Premier League-ben, de most az Európa-bajnokságon is, amely rámutat, hogy nincsenek értékükön kezelve egyes játékosok. És ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy egy-egy magyar labdarúgónak mennyivel volt kevésbé megterhelő a szezonja, mint a sztároknak. A tízmilliós különbségeket sok esetben ez sem támasztja alá. 

Ilyenkor állítólag életbe lép "a piac majd szabályoz" elv. Állítólag...

Legalább próbáljunk meg bízni ebben, mert ha ez igaz, akkor ha nem is euró tízmilliók, de milliók befolyhatnak egy-egy magyar klub kasszájába is. 

 

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére