Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha távmunkában szeretnél dolgozni, akkor nincs nagy szerencséd

888.hu

2016.05.15. 17:38

A felmérések azt mutatják, hogy tízbõl nyolc magyar szívesen dolgozna otthonról, távmunkában, ám közülük egynek, ha sikerül. Különösen fontos lenne a távfoglakoztatás lehetõsége a megváltozott munkaképességûek vagy a sérült gyereket nevelõ szülõk esetében.

A távmunka nagy népszerűségnek örvend Európa több országában is, nálunk azonban – többnyire a munkaadói információhiány miatt – még nem terjedt el. Pedig számos előnnyel jár, úgy a munkamorál, a teljesítmény, mint a megtakarítások tekintetében – állítják szakemberek.

A technológia fejlődésével lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat bárhonnan, bármilyen időpontban elvégezhessük. Sok cég rugalmas munkaidő beosztásokkal reagált erre a piaci változásra. A FlexJobs nevű online szolgáltatás telekommunikációs, rugalmas munkaidő beosztású, részmunkaidős és szabadúszóknak szóló állások gyűjtőhelye, amely 50 kategóriában közvetít állásokat a pályakezdőktől a tapasztaltabb munkavállalókig szinte mindenkinek.

Bizalmatlanok a cégek

A profession.hu állásportált üzemeltető cég ügyvezető igazgatója, Martis István szerint az EU-s számokat, azon belül is Hollandia mutatóit figyelembe véve, hazánknak még van hová felzárkóznia.

Tízből nyolc munkavállaló szeretne távmunkában dolgozni, ám csupán egynek van rá lehetősége. Meglátása szerint a cégek bizalmatlansága a speciális munkavégzési forma iránt abban rejlik, hogy – például – zavaró számukra, hogy nem „látják”, mi történik a munkaidőben.

A profession.hu távmunka-mozgalmat indított: mintegy tízezer céggel állnak kapcsolatban, a tavmunkamozgalom.hu oldalon várják az érintett munkáltatók és munkavállalók jelentkezését.
A nagyvállalatokra inkább jellemző

Az adatok azt mutatják, hogy szinte mindegyik vizsgált családbarát lehetőséget a nagyvállalatok, a szolgáltató szektorban működők, a külföldi (rész)tulajdonban levők, illetve a jó üzleti helyzetű cégek alkalmazzák a legnagyobb arányban. Kivétel ez alól a havi néhány órás munkaidő-kedvezmény, melyet leggyakrabban a kisvállalatok vesznek igénybe.

Egy jól behatárolható vállalati kör alkalmaz jellemzően több családbarát eszközt is, vagyis mondható családbarát attitűddel rendelkezőnek: a külföldi tulajdonú, a szolgáltató szektorban működő, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok. Emellett az is látható, hogy a jó üzleti helyzetű, illetve a pozitív kilátásokra számító cégek hajlamosabbak családbarát eszközökre “áldozni”.

(MTI, Profession.hu)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére