Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Betlehemi szépségikon izraeli börtönben

Tóth Hanna

2016.05.12. 20:58

Palesztinában egy facebook posztért is lecsukhatnak

Ismét egyre feszültebb a viszony izraeliek és palesztinok között. Míg Izraelben egyre jobban tartanak a késelős támadások fokozodásától, a palesztin oldalon a napokban annak híre keltett félelmet, hogy letartóztattak a 22 éves betlehemi palesztin sminkmestert és stylistot, Majd Atwant. 

A szekuláris családból származó lány az izraeli hatóságok szerint olyan bejegyzést tett közzé a Facebook-profilján, amelyből kiindulva veszélyesnek ítélték meg, és amely szerint a lány elismerően szólt egy a közelmúltban végrehajtott jeruzsálemi merénylet kapcsán.

A lány szülei szerint viszont ez egy teljesen alaptalan vád, mivel lányukat a politikai aktivitás helyett sokkal inkább a sminkelés és a divat kötötte le.

A veszélyesnek ítélt Facebook-poszt miatt az Ofer Katonai Bíróság döntése alapján a lányt egy izraeli börtönbe szálították el otthonából, 45 napos börtönbüntetésre ítélve, családját pedig 3000 sékelnyi (nagyjából 220 000 Forint) büntetés megfizetésére kötelezték.

A betlehemi közösségben viszonylag híres, modellkedéssel is foglalkozó sminkmester büntetése megrémítette az ott élő palesztinokat, két okból is kifolyólag: egyrészt a Nyugati Part területén a betlehemi és a környékbeli palesztinokkal szemben mindig is nagyvonalúbb volt az izraeli hatóságok hozzáállása, révén itt él nagyobb számú keresztény közösség, illetve az itt élő muszlimok is világiabbak, mint a többi városban, másrészről meglehetősen új jelenségnek számít, hogy Facebook-posztok miatt börtönözzenek be nyugati parti palesztinokat.

A lány ügyvédje szerint ügyfelét letartóztatása előtt hónapokkal korábban elkezdték megfigyelni az izraeli hatóságok, az ügyvéd továbbá kiemelte, hogy mindez annak a letartóztatási hullámnak a része, amelyben az izraeli hadsereg Facebook-posztok miatt tartóztat le palesztin fiatalokat. 

Ezt megerősíteni látszik az izraeli külügyminiszter egyik szóvívőjének azon kijelentése, mely szerint évek óta vizsgálják a palesztin társadalomban a felbújtásra, lázongásra utaló jeleket, belelértve az internetes aktivitást is.

A lány édesanyja szerint lányának letartóztatása viszont teljesen érthetetlen, Majddal a letartóztatásának reggelén is épp egymás sminkjét tökéletesítették, hogy utána a délután folyamán anya-lánya fotókat készítsenek egymásról egy közeli olajfaligetnél.

(Al-Jazeera, Times of Israel)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére