Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Transznemûek segítik a rendõrök munkáját Indiában

Bertha László

2016.05.06. 12:58

Manapság alig akad ember ezen a Földön, aki ne tudná, mit jelent a transznemű szó. Felkavaró jelenlétüket számos megközelítésből vizsgálják. A BBC ezúttal a munkahelyi körülményeiket és fogadtatásukat vizsgálta.

A becslések szerint mintegy 15 millió transznemű nő és férfi él a világon. A BBC arra volt kíváncsi, hogy küzdik le a társadalmi elvárások által felállított szabályokat, ha a munkahelyi légkörről van szó.

Matthew Wheelerről és Priti Guptaról, akik a helyi rendőrséggel dolgoznak együtt, mint önkéntesek. Az indiai utcákon is akadnak autókkal eltömített utak, reggeli dugók, így az ottani rendőrök helyzete sem könnyebb: ott is vannak ellenállók, akik fittyet hánynak a hatóságokra. Azonban mióta transznemű, láthatósági mellényben fel-alá járkáló önkéntes kollégáikkal dolgoznak együtt, érdekes módon kevesebb süket fülre találnak.

Mumbai észak-kelet részén dolgoznak együtt a rendőrök az önkéntes transznemű segédeikkel, és jutnak ezáltal plusz emberhez és forráshoz is egyben. A kapitányság állítása szerint, önkénteseik tiszteletet és figyelmet kapnak az emberektől, ha ők dolgoznak a forgalomban, az autósok haptákba vágják magukat. Még azokkal szemben is sikerrel jártak tekintélyt parancsoló viselkedésükkel, akik eddig gúnyolták, vagy szidták őket.

Tavaly év végén alakult a transznemű brigád, amikor a csapatukból két női tag megállított egy tolvajt, akit akkor már rendőrök üldöztek.  Az eset után a rendőrség kérte fel őket, hogy csatlakozzanak a "police mitra”-hoz, avagy a rendőrök „barátaihoz”.

Az ő fennhatóságuk alá tartozik egy esetleges nagyobb rendezvényen megjelenő tömegek koordinálása, gettók és nyomornegyedek látogatása és tájékoztatása arról, hogy vannak biztonsági pontok, és hogy hol tudnak segítséget kérni, ha baj van. Kapcsolati referensként is igen jól működnek az újdonsült kollégák.

Indiában kifejezetten, de szinte mindenütt nehéz beilleszkednie valakinek, akinek a biológiai neme nem egyezik az általa kiválasztottal, vagyis: még mindig a szociális hálón kívül esik az, aki saját maga döntött úgy, hogy nemet változtat. Shreeshah, az egyik önkéntes felügyelő diplomás, de végzettsége ellenére nem talál munkát. Amióta a rendőrséggel dolgozik együtt, azt állítja, hogy máshogy néznek rá az emberek és szabadabban megy végig az utcán.

A rendőrség pedig reméli, hogy minél többen követik Shreeshah példáját és csatlakoznak az önkéntesekhez.

A BBC reményeket fűz ahhoz is, hogy a világon szájról-szájra terjed majd az indiai transznemű közösség egyértelműen követendő példája. Azon dolgoznak, hogy beilleszkedjenek, méghozzá úgy, hogy segítő jobbjukat nyújtják a társadalomnak, mielőtt elvárásokat állítanának fel embertársaikkal szemben.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére