Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nácikhoz hasonlította Izraelt a hadsereg egyik tábornoka

Tóth Hanna

2016.05.05. 21:08

Yair Golan az izraeli vezérkar vezetõ-helyettese szerint az izraeli társadalomban tapasztalható jelenlegi folyamatok, ahhoz hasonlítanak, mint amilyen közhangulat uralkodott Európában a Holokauszt elõtt. A tábornok késõbb módosította az általa elmondottakat.

Szokatlan beszédet mondott el az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnök helyettese, Yair Golan szerda este egy holokauszt megemlékezésen Tel-Avivban. A Haaretz szerint Golan az izraeli társadalomban tapasztalható jelenlegi folyamatokat, ahhoz hasonlította, mint amilyen közhangulat uralkodott Európában a Holokauszt előtt.

Ha valami elrettent a Holokausztról való megemlékezés kapcsán, az annak beismerése, hogy a 70, 80 és 90 évvel ezelőtt Európában általában, és különösen Németországban végbement visszataszító folyamatok jeleit tapasztalhatjuk meg most 2016-ban magunk között is."

Golan szerint a Holokausztnak arra kéne emlékeztetnie az embereket, hogy mélyen el kell gondolkozni a vezetés felelősségén, a társadalom minőségén és olyan alapvető gondolkodást kéne beindítania, amely révén választ adhatunk arra, hogy miképp is állunk hozzá jelenleg a más emberekhez, az idegenekhez, az özvegyekhez és mindenki máshoz. A tábornok szerint semmi sem egyszerűbb, mint utálni az idegeneket, úgy viselkedni, mint az állatok és feladni minden elvünket.

A Holokauszt emléknapján azt kell kibeszélnünk, hogy képesek vagyunk-e kinyesni magunkból az intoleranciát, az erőszakot, az önpusztítást és az erkölcsi romlást."

A tábornok szerint a Holokauszt emléknapnak az engesztelés nemzeti napjává kell válni.

Golan szerint a nemzeti engesztelésbe pedig az is beletartozik, hogy kényes kérdéseket is fel tesz magának egy közösség. Néhány héttel ezelőtt az izraeli közvélemény éles vitát folytatott a fegyverek jogos használatáról, annak az esetnek a kapcsán,mikor egy izraeli katona Hebronnál fejbe lőtt egy lefegyverzett palesztin merénylőt. A tábornok szerint a fegyverek túlzott és nem jogos használata már az IDF megalakulása óta része történelmüknek. Az IDF azonban mindig is büszke lehetett rá, hogy az ilyen nehéz ügyeket pártatlanul és teljes felelősséggel vizsgálta, hogy eldöntse mi a jó és mi elfogadhatatlan.

Bízunk az IDF-nek, mint szervezetnek az erkölcsi normáiban, de nem hagyjuk figyelmen kívül az egyéni túlkapások lehetőségét."

Naftali Bennet a jelenlegi izraeli kormány oktatási minisztere és a telepes-párti Habayit Hayehudi párt vezetője szerint Golan súlyos hibát követett el beszédével, amelyet azonnal korrigálnia kell. Golan szavai megosztották az izraeli közvéleményt: sok ellenzéki politikus állt ki mellette, de sokan kritizálták is.

Golan később pontosította az általa elmondottakat, kifejtve, hogy

nem állt szándékában összemosni Izraelt és az IDF-t, azzal a helyzettel, ami 70 éve volt Németországban.

(Haaretz)

 

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére