Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A V4-ek egyhangúan elutasítják a kvótákat és a migránsbírságot

Tóth Dalma

2016.05.04. 21:28

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben. Szijjártó Péter a török vízummentesség kapcsán megjegyezte, hogy a magyar emberek biztonság nem lehet alkú tárgya.
PRÁGA, 21:28

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben. Szijjártó Péter a török vízummentesség kapcsán megjegyezte, hogy a magyar emberek biztonság nem lehet alkú tárgya.

Szijjártó Péter szerdán a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozóján vett részt.

A magyar külügyminiszter egy sajtótájékoztatón reagált az Európai Bizottság azon javaslatára, miszerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért megtagadhatnák a migránsok befogadását.

Ez egy olyan zsarolás, amely sehová sem vezet. Timmermans (az Európai Bizottság alelnöke – szerk.) elismerte, hogy Brüsszel kényszerbetelepítést akar. A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba."

- jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arra, hogy az Európai Bizottság feltételesen vízummentessé tenné a török állampolgárok beutazását az Európai Unióba, úgy reagált, hogy „a magyar emberek biztonsága nem alku tárgya”.

 Az EU területére csak az az ország kaphat vízummentességet, amely minden létező követelménynek megfelel, hiszen az európai emberek, köztük a magyar emberek biztonsága nem lehet alku tárgya"

– mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint "az EU hitelességét veszélyeztetnénk, ha most Törökország előbb kapna vízummentességet egy alku miatt, mint Grúzia és Ukrajna".  Amíg Grúzia és Ukrajna évek óta próbálja teljesíteni a vízummentesség feltételeit, addig Törökország a menekültügyben Brüsszellel kötött megállapodás alapján jutna vízummentességhez.

Az Európai Bizottság szerdai javaslatát, miszerint az elutasított bevándorlók után fejenként negyedmillió eurót kellene fizetni, a cseh és a lengyel külügyminiszter, valamint Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár is bírálta és elutasította.

A cseh külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy az EB javaslata „kellemetlen meglepetés volt számára”.  Szerinte a ha a menekültek befogadását érintő uniós politika lényegi kérdésének módosításáról van szó, az teljes egyetértésben kellene, hogy történjen, ami azonban nem létezik.

A lengyel külügyminiszter nem biztos benne, hogy Brüsszel komolyan gondolja a javaslatot.

Szlovákiának egyértelműen az az álláspontja, hogy a menekültek befogadása kizárólag önkéntes alapon történhet. A szlovák külügyminiszter is elutasít bármiféle kvótarendszert.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére