Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

520 millió éves izét találtak

888.hu

2016.05.04. 16:48

A kínai Csengcsiang egyik lelõhelyén a kutatók igazi kincsre, nagyon ritka ízeltlábúlárva-kövületre bukkantak. A lelet alig 2 milliméteres.

Az 520 millió évesnek hitt fosszília ráadásul három dimenzióban maradt fenn, ezáltal nagyon sok részletet tár fel az élőlény fejlődésének eme korai szakaszából. A lelet segítségével először láthatjuk, hogy hogyan is néztek ki az ízeltlábúak ősi lárvái.

A lárva teste szelvényes, fején két nagyobb struktúra vehető ki, négy pár fejlett és három pár kezdetleges lába van. Testének hátulsó részén tőrszerű függelék helyezkedik el, amelyet két, háromszög formájú, evezőkre emlékeztető képződmény keretez, ezeket a kutatók szerint úszásra használhatta.  A lelőhely 1984-es felfedezése óta ez az első ilyen fosszília.

A kutatók ismert fajként azonosították a leletet, eszerint egy Leanchoilia illecebrosa lárvája. A ritka lelet fontos darab a kambriumi evolúciós robbanás rejtélyeinek kirakósában, emellett segíthet feltárni a Föld régmúltjában megjelent élőlények sokfélesége mögött rejtőző mechanizmusokat is.

Az eredményekről a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat számolt be.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére