Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Törökország a világ ellen

Horváth József György

2016.04.30. 13:28

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ szerint a törökök már csaknem mindenkivel szembekerültek.

Törökország mára szembekerült minden szomszédjával, az orosz-török viszony is mélyponton van, az amerikai elnök nem hajlandó a törökkel szóba állni, a török államfőnek Kínával is volt incidense a közelmúltban, Törökország jelenleg csak Európával szórakozik"

- mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-en szombaton.

Felidézte: Törökország azzal fenyeget, hogy vagy megkapják a vízummentességet június 30-áig, vagy felrúgják a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodást. A vízumkényszer megszüntetéséhez Európa 72 pontos kritériumot fogalmazott meg, amelyet - az EU tájékoztatása szerint - döntően teljesítettek, ami Nógrádi György szerint annyit jelent, hogy nem teljesítették.

Az EU tájékoztatása szerint Törökország az európai uniós vízummentesség bevezetése elé állított 72 feltételből 60-at már teljesített; jelenleg a tárgyalások legnehezebb kérdése a török terrorellenes törvény. A brüsszeli testület jövő szerdára készíti el ajánlását arról, hogy az európai közösség június végén vízummentességet adjon-e Törökországnak. Amennyiben az Európai Bizottság pozitívan értékeli a helyzetet, ezután az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia az ajánlást. Mindenesetre Ankarának ehhez az összes feltételt teljesítenie kell. Csütörtökön Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter kijelentette, Törökország hétfőn befejezi az európai uniós vízummentesség megszerzéséhez szükséges kritériumok teljesítését. Az EU-tagállamok közül a török vízummentességet korábban elutasító Németország és Franciaország közös javaslatot nyújtott be a brüsszeli testülethez annak kapcsán, hogy szükség esetén a vízummentességet egy meghatározott ország esetén gyorsabban fel lehessen függeszteni. Az Európai Bizottság mindenesetre szkeptikusan fogadta a dokumentumot, és a testület egyik szóvivője pénteken úgy nyilatkozott: egy hasonló mechanizmus már 2014 óta érvényben van.

A szakértő azt mondta: a törökök most kezdték a modern biometrikus útlevelek gyártatását, és csak októberre készül el az első csomag.

Tehát mindkét fél mellébeszél

- vélekedett.

Európát megpróbálják kényszeríteni, az pedig az unió potenciális gyengeségét mutatja, ha most "bedől" a törököknek - jelentette ki Nógrádi György.

A törökök közben készítik elő a szíriaiakból álló csoportot, amelyet az unióba küldenének, főként mozgássérülteket és analfabétákat"

- tette hozzá.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére