Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Interjú a német radikálisok vezetõjével

Tóth Dalma

2016.04.25. 09:58

Így vélekednek a német radikálisok: interjú Frauke Petryvel, az AfD vezetõjével.

Az Alternetíva Németországnak (AfD) párt a legutóbbi német tartományi választásokon meglepően jó eredményt ért el. A Magyar Nemzet a párt szóvivőjével, vezetőjével, a drezdai születésű Frauke Petryvel készített interjút.

A siker titka

A Frauke szerint pártja konzervatív-liberális értékeket képvisel. A felmérések alapján eddig a kereszténydemokraták és a szabad demokraták támogatták leginkább őket, de már szociáldemokratákat és a szocialistákat is találunk a szavazóbázisukban. A legnagyobb eredményük azonban az, hogy olyanokat is sikerült rávenniük a választásokon való részvételre, akik eddig távol tartózkodtak a szavazóhelyiségektől. Az AfD vezetője szerint ez azért sikerülhetett, mert ők a polgárok politikába történő fokozott bevonását szorgalmazzák, ellentétben a többi, azonos hangon beszélő párttal, akik nem tartják irányadónak a választók hangját. 

Az AfD legfőképp a politikai talkshow műsoroknak köszönheti népszerűségét. A műsorok alkalmával legtöbbször Frauke képviseli a pártot, így rengeteg támadás éri, főleg a menekültkérdésben képviselt álláspontja miatt. Erre azonban szükség van, mert a modern világban a parlamenti vitát a politikai talkshow-k helyettesítik. 

Semmi sem jó

Az AfD minden témáját bírálják. Ha az eurót kritizálják akkor épp Európa-ellenesnek mondják őket. Családpolitikájuk miatt elavultnak, náciknak titulálták a pártot, mert azt merték mondani, hogy Hitler volt az utolsó, aki Németországban aktív családpolitikát ápolt. A politikus szerint azonban fontos a német érdekek védelme, ami hozzátartozik az ország javát szolgáló, a problémák megoldását szem előtt tartó pozitív hozzáállású politizáláshoz.

Kiemelkedő támogatottság a keleti országrészben

A közszolgálati tévé- és rádióállomások egyre kevésbé tesznek különbséget a tudósítás és a kommentár között, ami megnehezíti a párt dolgát. A keleti területeken azonban nincs hagyományos kötődés az egyes pártokhoz. Frauke szerint az emberek sajátos érzéket fejlesztettek ki magukban, ahhoz, hogy rájöjjenek kiben bízhatnak. Az volt NDK területén élő állampolgárokban a nemzeti identitásuk ápolása iránti vágy sokkal fejlettebb. A népszerűségüket alátámasztja, hogy Szász-Anhaltban 24,2 százalékos rekorderedményt értek el a tartományi választásokon.

Koalíció

Hiába sikeres az AfD, a többi párt elutasítja őket, mint koalíciós partner. Frauke szerint ezzel jelenleg ők csak nyernek, mert ellenzékből jóval könnyebb nyilatkozatokkal, követelésekkel előállni. Ha a kormánykoalíció tagjai lennének, akkor a kompromisszumok megkötését fokozottabban kellene mérlegelni. Ráadásul a párt alig három éves így profiljuk további kialakításán dolgoznak, úgyhogy a jövőbeni koalíciós partner szerep még nem kizárt. 

Parlamenti választás

A hónap végén pártkongresszusra kerül sor, ahol az AfD felvázolja a 2017-es parlamenti választás programjának tervét. A fő témák a családpolitika, a gazdasági javak igazságos elosztása, a belbiztonság fokozása, valamint az energiapolitika lesz. 

Iszlám

"Az iszlám intoleranciával szemben nem lehet toleránsan fellépni, az elhibázott stratégia. Németország és Európa önfenntartási ösztöne arra van hivatva, hogy a keresztényi elveket erősítse, nehogy idővel iszlám dominancia alá kerüljünk." - mondta Frauke.

Nemzetközi kapcsolatok

Az AfD-t egyelőre hazai problémák foglalkoztatják és kötik le. Azonban, ha sikerült konszolidálni a németországi helyzetet, szeretnének olyan külföldi szervezetekkel, személyekkel együttműködni, akikkel nézeteiket illetően közel állnak egymáshoz. Orbán Viktor menekültüggyel kapcsolatos akciótervét Frauke is támogatja. A kvótarendszer elutasításával és az unió külső határainak megerősítésének biztosításával is egyetért a magyar miniszterelnökkel. Frauke szerint több területnek is vissza kell kerülnie az EU-tól a nemzeti hatáskörbe. 

(Magyar Nemzet)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére