Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szélsõjobbos elnöke lehet Ausztriának

888.hu

2016.04.24. 18:28

Államfõt választanak a szárnyas kapuk hazájában, Ausztriában. Reggel hét órától 6,4 millió választásra jogosult adhatja le a szavazatát-írtuk a reggel.
BÉCS, 18:28

Államfőt választanak a szárnyas kapuk hazájában, Ausztriában. Reggel hét órától 6,4 millió választásra jogosult adhatja le a szavazatát-írtuk a reggel.

Norbert Hofer szabadságpárti (FPÖ) államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyre került, a függetlenként induló Irmgard Griss 18,6, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 18,3 százalékkal áll a második és harmadik helyen a vasárnap tartott osztrák elnökválasztáson az ARGE közvélemény-kutató intézet délután ismertetett előzetes becslés szerint.

Az Osztrák Szabadságpárt 1955-ben jött létre, akkoriban ellenzékként működött, majd kormányt is alakított az Osztrák Néppárttal. Az Osztrák Szabadságpárt egy nemzeti konzervatív ideológia mentén szerveződő tömörülés. Nem támogatják a bevándorlást, és az azonos neműek házasságát. Egyre szkeptikusabb véleményt fogalmaznak meg az EU-val szemben. 

A második világháború óta talán a mostani elnökválasztás a legizgalmasabb. A kormánykoalíció két pártja elveszítette a népesség támogatottságát, helyettük a politikai paletta két szélső pólusának a képviselői csaphatnak össze a második fordulóban. Feltehetően a zöldek jelöltje mögött áll majd ki mindenki így ő nyeri meg a második fordulót. 

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.
 

(MTI, krone.at, Spiegel

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére