Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA lepaktált Iránnal

888.hu

2016.04.23. 18:58

Egy megállapodás szerint az Egyesült Államok 32 tonna, atomreaktorokban használatos nehézvizet vásárol Irántól.
TEHERÁN, 18:58

Egy megállapodás szerint az Egyesült Államok 32 tonna, atomreaktorokban használatos nehézvizet vásárol Irántól.

A USA külügyminisztériuma a szerint 8,6 millió dolláros üzlet azért köttetett meg, hogy segítsenek Iránnak teljesíteni a tavalyi nukleáris megállapodásban lefektetett feltételeket.

A nagy mennyiségű nehézvíz elengedhetetlen a fegyver minőségű plutónium előállításához és emiatt inkább felvásárolják az iráni készletet és újra eladják kutatási célokra.

A tervezett biznisz komoly ellenérzéseket váltott ki a republikánusokból.

Paul Ryan, a képviselőház elnöke szerint

ez újabb példátlan engedmény a világ vezető terror-finanszírozójának".

A nehézvizet az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban fogják tárolni, mielőtt újra eladnák.

Az atommegállapodás keretében Iránnak van lehetősége a nehézvíz hasznosítására az Arak névre hallgató reaktorában, de amennyiben túltermelés miatt több nehézvíz és dúsított urán kerül a birtokába, mint amennyit hasznosítani tud, akkor el kell adnia ezeket a nemzetközi piacon. Az USA ezzel próbálja megakadályozni, hogy a veszélyes anyagok rossz kezekbe kerüljenek.

Az USA Energiaügyi Minisztériuma közölte, hogy nem fogják automatikusan megvásárolni az iráni nehézvizet és a jövőben a perzsa államnak kell gondoskodnia arról, hogy találjon vevőt a piacon.

John Kerry ezekben az órákban találkozik iráni kollégájával, Javad Zarif külügyminiszterrel, hogy további megbeszéléseket folytassanak a szankciókat illetően.

Bár a szankciók egy részét feloldották, de egy részük még továbbra is él: a ballisztikus rakétakísérletek, az erőszakos szervezetek pénzügyi támogatása, valamint az emberi jogok folyamatos megsértése miatt Irán nem számíthat a szankciók teljes körű feloldására a közeljövőben.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére