Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A demokrácia elpusztítja az igazságot

Tóth Hanna

2016.04.21. 20:22

A demokráciák korszaka válságba jutott: jelenlegi felállásban a demokrácia nem szolgálja a szabadságot. Azok a vezetõk, akik még most is több demokráciáért kiáltanak az igazságot akarják elpusztítani.

A demokráciák a világon mindenütt válságban vannak. Nézzük csak meg a demokrácia európai alkonyának iskolapéldáját Németországot, ahol Jakob Augstein a Spiegel újságírója szerint is szinte lassan már áthidalhatatlan a szakadék a politika és az emberek között. A mainstream politikusokból való kiábrándulás egyenes következménye lehet, hogy az AfD vezetője Frauke Petry veheti át a kormányzórudat mindannyiunk kedvenc Merkelétől.

Több választás ≠ Több igazság

Sokak szerint a demokrácia válságára az egyetlen válasz a még több demokrácia lehet: több részvétel, több szavazás, stb.  A valóságban azonban a legitim politika válsága ezzel nem oldható meg. Ha körbenézünk azt látjuk, hogy egyre több esetben derül ki a nyugati demokráciák végzetes paradoxona.

Ha Európát tönkre akarjuk tenni, akkor csak még több népszavazást kell kezdeményeznünk.”

- mondta ezt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a hollandok nemet mondtak az Ukrajnával kötendő EU-társulási megállapodásra.

Demokráciamentes jövő

A parlamenti demokráciában a népszavazások nem alkalmas eszközök arra, hogy a nehéz kérdésekre választ adjanak. Ebből kifolyólag azonban úgy látszik, minden okunk meg van arra, hogy azt gondoljuk, az európai politikusok egy része a jövőt tekintve egyáltalán nem demokráciában gondolkodik. 

A vállalat-vezérelt Európai Unióban a demokráciának nincs helye.”

– mondta ezt Sarah Wagenknecht német baloldali politikus.

Augstein szerint a demokráciákban a parlament egyetlen funkciója, hogy távol tartsa a népet a demokráciától és a demokráciát elrejtse a nép elől. 

Az emberek nem a demokráciát akarják, hanem kifejezni azt, hogy nem akarnak minareteket, vagy társulási szerződést Ukrajnával és demokratikus elvárások ide vagy oda ennek hangot is fognak adni. 

A német zsurnaliszta szerint a választások és népszavazások ilyen módon nem vezetnek több igazságossághoz. Éppen ellenkezőleg, az alsó rétegek  jóval kisebb arányban mennek el szavazni. Helyettük viszont a a tehetősebbek annál inkább igen. A választások tehát túlnyomórészt tehetősebb férfiak terepe, akik csak a társadalom egy kis szegmensét teszik ki, tehát egyáltalán nem a nép egészét.Ez is magyarázza, hogy hogy lehet az, hogy a nyugati országokban a több évtizede tartó szabad választások ellenére a társadalmi egyenlőtlenségek továbbra is növekednek.

A demokrácia nem megfelelő ahhoz, hogy az igazságosságról gondoskodjon.

A világ megannyi győzelmet aratott, de a demokrácia mára már valóban nem jelent semmit. A szó kiüresedését jelzi, hogy mára már mindenki demokrata.

Nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel, ha Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin egyaránt demokratának nevezheti magát!

Trump demokrata lenne csak azért, mert választás révén jutna hatalomhoz? A választás csupán szükséges, de nem elégséges feltétele a demokráciának. Jelenleg néha azok

az emberek, akik több demokráciát akarnak valójában az igazságot akarják elpusztítani.

(Spiegel)

 

 

 

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére