Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felvételen, ahogy Idomeninél elszabadult a pokol

888.hu

2016.04.10. 18:08

Veszélyesnek és sajnálatosnak nevezték a migránsok ellen alkalmazott macedón rendõri erõszakot a görög hatóságok.
IDOMENI, 18:08

Veszélyesnek és sajnálatosnak nevezték a migránsok ellen alkalmazott macedón rendőri erőszakot a görög hatóságok vasárnap.

Jorgosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője szokatlanul éles hangnemben utasította el a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot.

A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni közelében lévő táborból érkezett több száz migráns rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet úgy értesült, hogy az erőszakos rendőri fellépés miatt több tucatnyian sebesültek meg. Az erős szél az idomeni táborig vitte a könnygázt, így olyanok is szenvedtek annak hatásaitól, akik nem vettek részt a határkerítés elleni rohamban.

Többen légzési nehézségekre panaszkodtak, három migránst pedig a kilkiszi kórházba kellett szállítani. Néhány embert gumilövedék sebesített meg, bár a macedón rendőrség tagadja, hogy bevetett volna ilyen tömegoszlató eszközt. A macedón hatóságok szerint az összecsapásokban három rendőr könnyebben megsérült.

 

Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át.

Az AP hírügynökség úgy tudja, a migránsok azért gyűltek össze az átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják. A macedón rendőrség ezt cáfolta.

A roham előzményeként aktivisták szombaton arab nyelvű szórólapokat osztottak szét az idomeni tábor lakói között, amelyek a kerítéshez hívták a migránsokat vasárnap reggelre. Egyes információk szerint ekkor egy ötfős küldöttség megkérdezte a macedón rendőröket, hogy megnyitják-e a határt, amire ők nemmel válaszoltak. Ezután indult roham több száz fő - köztük számos gyerek - részvételével a határkerítés ellen.

Március közepén egy hasonló akció keretében aktivisták szórólapokkal egy megáradt határfolyó átszelésére buzdították a helyi migránsokat, akik közül körülbelül kétezren vágtak neki az útnak, hárman vízbe fúltak.

Az idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Õk Athén buzdítása ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére