Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ingyen utazás? Mit rejt az Erasmus+-ban a plusz jel?

Tóth Dalma

2016.04.01. 13:38

Szeretnél ingyen utazni? Szeretnél megismerni egy másik kultúrát? Szeretnéd angol nyelvtudásodat nemzetközi környezetben gyakorolni? Ha bármelyik kérdésre a válaszod igen, akkor ez a cikk neked szól.

Sokan ismerik az Európai Unió Erasmus+ programját, de nem tudják, mit rejt benne a + jel. Én már kipróbáltam és tudom, mi bújik meg a + jel mögött és most megosztom veletek is.

A hivatalos megfogalmazás szerint „az Erasmus+ az Európai Bizottság programja, amely az oktatást és képzést, az ifjúsági szférát és a sportot támogatja”, hét korábbi EU-s támogatási programot összefoglalva. Az Erasmus+ háromféle tevékenységet támogat. Az első kategória a mobilitás köré épül. Az egyéni mobilitási projektek (az Európai Önkéntes Szolgálat, a nemzetközi ifjúsági cserék és a nemzetközi képzések) a fiatalok és szakemberek külföldi tapasztalatcseréjét támogatják.

Nekünk ez az első kategória lesz fontos, ha ingyen szeretnénk utazni, de nézzük a további kategóriákat.

A második csoport az innovációt és a bevált gyakorlatok megosztását célzó együttműködések alkotják. Ide sorolhatók például a stratégiai partnerségi programok, a tudásfejlesztési szövetségek, az informatikai támogató platformok és így tovább. A harmadik pályázati kategória a szakpolitikai reformok köré épül.

Visszatérve az Erasmus+ első kategóriájához, mit is kell tennem, ha külföldre szeretnék utazni ingyen?

Jelentkeznem kell egy ifjúsági cserére. Ehhez szükségem van először egy szervezetre, mert ők küldenek ki. Rengeteg alapítvány, egyesület és egyéb szervezet foglalkozik ifjúsági cserékkel és képzésekkel, ha a neten rákerestek biztosan találtok egy számotokra szimpatikus szervezetet. (Alakult egy Facebook csoport is, ahol elsőként értesülhettek az ifjúsági cserékről, tréningekről). A szállást és ellátást a projekt ideje alatt teljes mértékben állják, az utazás költségeit vagy egy bizonyos összegig fizetik (és ha túllépjük, azt nekünk kell állni) vagy a költségek egy bizony százalékát állják (ez 70 százaléknál nem szokott alacsonyabb lenni). Tehát az utazást is meg lehet oldani úgy, hogy teljesen ingyen jöjjünk ki, de ha pluszba kell fizetnünk, az összeg akkor is minimális, és az élményért megéri.

Az ifjúsági cserék egy központi téma köré épülnek például fenntartható fejlődés, demokrácia, egészséges életmód, de lehet akár a kommunikáció is. A helyszín és az időpont adott, projekt függvénye. Én jártam már ez által Grúziában, Írországban, de Olaszországban is, és még sorolhatnám. A cél a fiatalok kulcskompetenciáinak (amelyből  8 darab van) fejlesztése. Az cserék időtartama általában 9 nap, amely magába foglalja az érkezés és a hazautazás napját. A többi hét napon non-formális oktatás folyik. Nem kell megijedni az oktatás szó hallatán, egyáltalán nem az, amire elsőnek gondolunk. A non-formális tanulás keretei oldottabbak. Lényege, hogy úgy tanulunk, hogy közben pozitív tapasztalatokat és élményeket szerzünk. A hétből pedig egy teljes napot mindig városnézéssel töltünk. Ha ez az egy nap még se lenne nekünk elég, dönthetünk úgy is, hogy a csere előtt 1-2 nappal korábban érkezünk vagy később indulunk haza, hogy több időnk maradjon városnézésre.

Az ifjúsági cseréken általában 5-6 különböző ország vesz részt, országonként 5-6 fővel. A „nemzeti esteknek” köszönhetően nem csak annak az országnak a kultúráját ismerhetjük meg, ahol tartózkodunk, hanem a többi résztvevő országét is. A magyar esteken jól bevált módszer a pálinkakóstoltatás. :)  Bár rövidnek tűnik az egy hét, ez idő alatt is szoros barátságok alakulnak ki, így a világ bármely részére is menjünk, mindenhol lesz egy ismerősünk, aki elszállásolhat minket magánutunk alkalmával.  

Az ifjúsági cseréken 18-30 éves korosztály vehet részt, a csoportvezetők, szervezők lehetnek 30 évnél idősebbek. A képzéseken ez a „probléma” nem lép fel, 18+ a korhatár, de nincs felső limit. A képzések hasonlóan épülnek fel, mint az ifjúsági cserék.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit jelent az ifjúsági cserében a „csere”, amikor szó sincs a fiatalok országok között történő cseréjéről. A hangsúly a fiatalok tudásának és tapasztalatainak cseréjén van.

Ha hosszabb külföldi tartózkodásra vágyunk, akkor érdemes kipróbálnunk az Európai Önkéntes Szolgálatot. A rövid távú EVS maximum 2 hónapig tart, a hosszú távú pedig egy évig. A szállást, ellátást teljes mértékben állják, általában az utazást is teljes mértékben térítik és önkéntes munkánkért cserébe kapunk némi zsebpénzt, amelynek összege országonként változó.

Érdemes tehát részt venni az ilyen programokon, nemcsak az ingyenes út miatt, hanem azért is, mert garantáltan felejthetetlen élményben lesz részetek. 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére