Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán: szemet szemért

Sümeghi Lóránt

2016.03.29. 09:18

Meg fogják vakítani azt a férfit, aki egy utcai verekedésben véletlen okozta a másik fél vakságát, miután fejbe ütötte.
TEHERÁN, 09:18

Meg fogják vakítani azt a férfit, aki egy utcai verekedésben véletlen okozta a másik fél vakságát, miután fejbe ütötte.

Az iráni döntéshozók egy férfi szemének a kivájását rendelték el, miután a saría törvénykezés értelmében a szó szerinti értelmezés ezt lehetővé teszi. A "szemet szemért" elv alapján egyedül az áldozat szólalhat fel a bíróságon felmentő jelleggel, amennyiben nem kívánja az erőszaktevőt megbüntetni.

A siíta Iránban a hatalmi szerveződés a teokráciára épül, amely a vallás és a politika teljes összefonódását jelenti. Így a jogi passzusok a Kegyes Korán, és egyéb olyan fontos feljegyzések alapján kerülnek értelmezésre, amelyek az iszlám hit számára nélkülözhetetlenek. A brutális igazságszolgáltatás árnyalásához hozzátartozik, hogy majdnem minden esetben az áldozatnak lehetőséget biztosítanak a megbocsátásra, és a büntetés elengedésére, amennyiben az hajlandó rá.

Azonban ebben az esetben ez nem történt meg, így az ítélet mondhatni jogerős. A büntetést azután szabták ki, miután a két férfi verekedni kezdett a nyílt utcán, melynek keretében egy erős ütés hatására az egyik fél elvesztette a látását. Ennek következtében született meg a kölcsönösség elve alapján az ítélet.

(Independent)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére