Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem önkényesen lõtték fejbe a palesztin késelõt

888.hu

2016.03.27. 14:08

Talán mégsem gyilkossági szándékból lõtte le az izraeli katona a földön fekvõ késelõt - körülötte többen is tartottak attól, hogy a ruhája alatt robbanószerkezet rejtõzik.

Utólag letartóztatták azt az izraeli katonát, aki a földön fekvő – és mozgásképtelennek tűnő – palesztin késelőt agyonlőtte. 

Miért lő le egy katona egy "ártalmatlan" terroristát? 

Az izraeli antiterrorista doktrína szerint ha a lehetséges elkövető a legkisebb jelét is mutatja, robbantási szándékának, akkor likvidálni kell. Ezt bizonyítja  egy később előkerült videó is, hiszen a késelő körül rohangáló mentősök felindult szavaiból az vehető ki, hogy  többen is gyanakodnak: a földön fekvő emberen robbanószerkezet lehet. Az eljárás protokollja szerint, ilyenkor fejbe kell lőni az elkövetőt (lehetőleg a kisagyra célozva, megbénítva a reflexív mozgást is), azért hogy ne tudja élesíteni a bombát.

Ez a terrorista még él! Ne hagyd, hogy ránk támadjon! Úgy tűnik, bomba van rajta! Ne nyúljatok hozzá, míg nem jön a tűzszerész!” 

– hallatszik az egyik mentős hangja, idézi több hírportál is. 

Avi Bleiert az Izraeli Antiterrorista Intézet igazgatója szerint azokat a merénylőket, akik az öngyilkosságukkal másokat is a halálba akarnak vinni, nem elég megsebesíteni,  - hiszen két másodperc is elég ahhoz, hogy felrobbantsák magukat - őket likvidálni kell. 

Van mit tanulni Izraeltől 

A brüsszeli események után több szakértő is megjegyezte, hogy az izraeli biztonsági erőktől, valamint a Sin Bettől (belsőelhárítás) kellene példát vegyenek az európai titkosszolgálatok. A Welt Online szerzője, Marko Martin szerint nem véletlen, hogy a húsz százalékban arabok lakta zsidó államban ma nem fenyeget belső terrorveszély.

A belföldi hírszerzés, a Shin Beth ugyanis nem hagyatkozik a digitális adatgyűjtésre, ott vannak “terepen”, nyílt titok, hogy embereik számos arab közösségben beépültek, és hatékony riasztórendszert működtetnek. Ezenkívül a repülőtereken, stadionokban, éttermekben stb. működik az “ethnic profiling“ (faji és etnikai profilozás), ami elijesztheti a potenciális elkövetőket, ezzel ellentétben  Nyugaton a rendőrségi jelentések utalást sem tehenek az elkövetők etnikai vagy kulturális származására, mely egyebek mellett megnehezíti a társadalom felkészülését a lehetséges terrorcselekményekre. 

A profilalkotás a bűnüldözésben bevett és legitim eszköz a lehetséges elkövető személyiségtípusának, személyiségképének megalkotására, hogy a nyomozó hatóság a rendelkezésre álló hiányos információk alapján az erőforrások koncentrált felhasználása, vagyis a hatékonyabb bűnüldözés érdekében leszűkíthesse a potenciális bűnelkövetők körét. A módszer gyökerei egészen a XIX. század végéig nyúlnak vissza. 

A témáról kimerítő tanulmányt itt találtok. A profilalkotásról, és annak legitim eszközeiről, melyet az Európai Unióban is alkalmaznak, itt tudtok bővebb infót szerezni. Akik arra kíváncsiak, hogy az EU milyen biztonsági kihívásokkal küzd,  azoknak ezt a ropogósan friss tanulmányt ajánlom
 

(Frontpage, Die Welt)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére