Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még nem hullanak a politikusfejek Belgiumban

888.hu

2016.03.24. 21:40

Két miniszter is beadta a lemondását csütörtökön Belgiumban, miután kiderült: a törökök elõre figyelmeztették a belga hatóságokat, hogy terroristáknak adnak szállást. A kormányfõ visszautasította a tárcavezetõi döntését, mondván: háborúban nem hagyjuk ott a csatamezõt.

Az igazságügyi és a belügyi tárca vezetői csütörtökön jelezték: lemondanak hivatali megbízatásukról, mivel korábban képtelenek voltak érdemben fellépni az országot fenyegető terror ellen. Szerdán ugyanis kiderült: a török hatóságok már tavaly júniusban azonosították az egyik merénylőt, Ibrahim el-Bakraoui-t, akit a török-szír határon fogtak el, és akit még akkor visszatoloncoltak Európába, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a férfi minden valószínűség szerint a Da'es kötelékeiben is megfordult militáns lehet.

A belgák viszont mégsem zárták újra lakat alá a férfit.  Annak ellenére, hogy Bakraoui épp feltételesen volt szabadlábon egy korábban elkövetett fegyveres rablásért, aminek során meglőtt egy rendőrt is; ezért ugyan akkor 9 évet kapott, de alig négy év után kiengedték . A belgáknak tehát arra sem lett volna szükségük, hogy komolyan vegyék a törökök figyelmeztetését, elég lett volna arra hivatkozniuk, hogy Bakraoui megszegte a szabadlábra helyezésének feltételeit. Csak azért, hogy aztán Szíriába menjen.

Ibrahim el-Bakraoui testvére, Khalid (aki tavaly november elején szintén felbukkant Törökországban, ám 10 nappal később a hatóságok szem elől vesztették) sem volt ismeretlen a belga rendőrök előtt: a neve felmerült a párizsi támadásokat követő nyomozás során, hiszen ő bérelte – igaz, hamis papírokkal – azt a charleroi-i házat, ahol a párizsi merényletet túlélő terroristák megbújtak, és ő rejtegette Salah Abdeslamot is pár nappal elfogása előtt abban a brüsszeli lakásban, ahová a rendőrök csak áldozatok árán tudtak behatolni. Mégsem fogták el időben, így fordulhatott elő, hogy a testvérek, két összehangolt támadás során 31 embert megöltek és 270-et megsebesítettek kedden, miután öngyilkos merényletet hajtottak végre a Zaventem reptéren és a brüsszeli metróban.

A belgák tehetetlenségéhez csak hozzájárul, hogy egész Európa sötétben tapogatózik, mikor a Szíriát és Irakot megjárt militánsok azonosításával próbálkozik; titkosszolgálati becslések szerint legalább ötezren fordultak meg a Da'es kötelékeiben az elmúlt években, ám közülük kevesebb mint 2800-at sikerült az Interpolnak azonosítania. Azaz több mint háromezer, Szíriában, illetve Irakban harci, vagy akár terrorkiképzést kapott emberről azt sem tudják, ki fia borja. Az európai terrorelhárítás által összegyűjtött mintegy 90 ezer ujjlenyomat sem segít, mert az adatbázis, bármennyire is impozáns, nem kereshető, így valójában semmit sem ér.

(Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére