Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét rekordot döntött a Hubble ûrteleszkóp

888.hu

2016.03.04. 19:21

A Hubble ûrteleszkóp ismét rekordot döntött és az univerzum olyan messzi tájaiba engedett bepillantani, amelyeket eddig nem sikerült lencsevégre kapni.

A Hubble most a GN-z11 nevű galaxisról készített felvételeket, mely 13,4 milliárd fényévre található a Földtől.

Amikor egy távcsövön keresztül távoli objektumokat nézünk az űrben, akkor valójában visszatekintünk a múltba. A GN-z11 fénye 13,4 milliárd éve kelt útra. Amikor egy ilyen távoli objektumra tekintünk az űr végtelenjében, nemcsak a távolságot hidaljuk át, de egyben visszautazunk az időben is: olyannak látjuk a galaxist, amilyen az Õsrobbanás után 400 millió évvel volt.

Minden várakozásunkat felülmúlta az a távolság, ameddig ellátunk a Hubble segítségével. A GN-z11 galaxist egy olyan pillanatban láthatjuk, amikor az univerzum eddigi korának még csak három százalékánál járt, szinte az idők kezdetén"

– mondta Pascal Oesch, a Yale egyetem vezető csillagásza.

A galaxist már korábban is megfigyelték a tudósok, azonban a korát eddig nem sikerült teljes pontossággal megállapítani. A objektum vöröseltolódását mérték meg, és ez egyedülálló teljesítmény: ilyen távoli galaxisok esetén még sosem tudták ezt megtenni.

A Hubble eszközeit felhasználva színekre bontották a galaxis fényét. Minél távolabbi egy objektum, annál markánsabbnak látszik a vörös szín. Ez amiatt van, mert a világegyetem gyorsulva tágul, így a rajta keresztül utazó fénysugár hullámhossza is megnyúlik. Ezt úgy látjuk, hogy a fénye vörösebb színű lesz. Tehát minél vörösebbnek látszik egy objektum, annál messzebb van. Az ilyen távoli galaxisok fénye olyan halvány, hogy még sosem sikerült annyit begyűjteni belőle, hogy fel lehessen bontani a fényét a különböző színekre.

A távoli galaxis mérete nagyjából 25-ször kisebb a Tejútrendszernél – legalábbis 13,4 milliárd évvel ezelőtt az volt.

Nagyon érdekes látni, hogy létre tudott jönni egy ekkora objektum akkor, amikor az univerzum még ilyen fiatal volt és az első csillagok még éppen hogy elkezdtek világítani. Ez nagyon gyors növekedést jelent, hiszen mindössze 400 millió év alatt létrejött egy egymilliárd naptömegű galaxis."

Várhatóan 2018-ban fogják fellőni a James Webb űrteleszkópot, ami átveszi a stafétát a Hubble-től. Az új űreszközzel minden korábbinál messzebbre láthatunk.

A Hubble-űrteleszkópot 1990-ben lőtték fel. Az eszköz először homályos képeket produkált, az egyik tükör hibája miatt. Ezt később megjavították és ezzel új dimenziókat nyitottak a csillagászatban. 28 150 km/h sebességgel kering a Föld körül és fellövése óta 110,000 alkalommal kerülte meg a bolygót.

(CNN)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére