Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Újra kettészakadt Németország"

Tóth Hanna

2016.03.03. 21:18

Horst Seehofer bajor kormányfõ pénteken látogat Magyarországra. Merkel legnagyobb ellenfele szerint Németország lassan újra kettészakad.

A bajor kormányfővel készített interjút a vele nem épp baráti liberális Der Spiegel. A politikus ebben beszélt Merkellel való kapcsolatáról, arról, hogyan korlátozná a menekültek számát Németországban, hogy miért csalódott a német médiában és hogy miért is fontos neki a közelgő budapesti találkozó Orbán Viktorral.

Arra a kérdésre, válaszolva, hogy miképp értékelné ennyi idő távlatából Merkel menekültpolitikáját, azt válaszolta, hogy az a rész, hogy a migránsokat az EU külső határainál vennék nyilvántartásba és aztán osztanák szét őket Európa-szerte, egyáltalán nem működik. Seehofer szerint ennek ellenére még mindig lehet megoldás a menekültválságra.

Minél inkább láthatóvá válik, hogy az összeurópai megoldás nem halad semerre, annál inkább kéne a nemzeti intézkedéseknek teret nyernie: ellenőrizni kéne a határokat és visszautasítani embereket.

Seehofer szerint azt sem lehet elvárni, hogy más országok oldják meg Németország gondjait.

A svédek intézkednek, a dánok intézkednek, a belgák intézkednek, egyedül itt zajlanak teljesen máshogy a dolgok."

Úgy véli, hogy két alapvetést kéne újra előtérbe helyezni:

  • a Schengeni-övezeten belüli szabad mozgás csak akkor működhet, ha szavatolva van a külső határok védelme.
  • ha a külső határok védelme nem biztosított, akkor a menekülteknek ott kell menedékjogért folyamodniuk, ahol először léptek be az Unióba.

Seehofer ugyanakkor azt is kifejti, hogy ezzel együtt Németország továbbra is nagy számban fogadna be menekülteket, de ezt a számot ő évi 200 000 főben maximalizálná.

Az újságíró felvetéseire reagálva Seehofer kiemelte, hogy ő olyan kérdéseket szeretne feltenni, amelyeket a német média eddig sosem tett fel, valószínűleg mert nem volt meg bennük hozzá a kurázsi.

A kvótában meg kell egyezni a törökökkel. Feltette-e már bárki is azonban azt a kérdést, hogy ez a kontingens mekkora is legyen? Vagy épp hogy hogyan is kéne szétosztani ennyi menekültet Európában? Vagy hogy mit mondjanak a török határnál azoknak a szír menekülteknek, akik nem férnek bele ebbe a kvótába? Én csak olyan kérdésekkel nézek szembe, amelyekkel mások sosem."

A média a német politikus meglátása szerint hamis vitákat folytat a menekültválságban. Természetesen azt sosem lehet teljesen meggátolni, hogy 1-2 migráns átjusson a határ túloldalára, de a legtöbb ország a földön próbálja meg biztosítani határait és ezt sikeresen is teszik. Mi ugyanerre nem vagyunk képesek.

A migráció kérdése az elkövetkező 15 évben le fog kötni bennünket.  Robbanásszerűen nő a világ népessége a fejlődő országokban és ők lesznek a migráció további forrásai. Szükségünk van válaszra. Olyan válaszra, amely egyszerre rendszerezett és szabályszerű."

Seehofer szerint Németország megváltozott, de nem úgy, ahogy ezt Merkel szerette volna:

az ország kettészakadt. Az emberek bizonytalanok és a megosztottság egyre csak nő. Európa feszült és nem egységes. Minden politikusnak résen kell lennie. Ami Szászországban történik, az kétségkívül elfogadhatatlan. Ennek ellenére azt is meg kell kérdeznünk magunktól, hogy a politikai vezetők tehetnek-e valamit azért, hogy a radikalizálódás csökkenjen?"

A populista AfD kísértete rögtön eltűnne, amint az emberek azt éreznék, hogy a bevándorlás kontroll alatt van tartva.

Közelgő budapesti útjával kapcsolatban kifejtette, hogy azt követően ellátogat Kijevbe és egy üzleti delegációval együtt újra Moszkvába is, mivel szerinte a kelet-európai stratégia megerősítése nagyon fontos feladat Németország számára.

Seehofer végül kitért arra is, hogy milyen problémák is vannak a német médiával. Szerinte főleg

a német közszolgálati médiával kapcsolatban kis túlzással el lehet mondani, hogy nem a valóságot sugározza.

(Spiegel)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére