Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öt év óta elõször hallgatnak a fegyverek

888.hu

2016.02.27. 20:49

A nemzetközi megfigyelõk szerint mindenki tiszteletben tartja a péntek éjjel életbe lépett fegyvernyugvási megállapodást. Illetve majdnem mindenki.

Azzal minden fél tisztában van, hogy általános fegyverszünetről beszélni túlzott optimizmus volna; nem csak azért, mert az oroszok még a tűzszüneti megállapodás életbe lépése előtt közölték: tovább folytatják a terroristák állásainak bombázását, hanem azért is, mert a szemben álló felek a rendelkezésükre álló "nyugalmat" arra használják fel, hogy állásaikat megerősítsék, csapataikat  a fronthoz közel összevonják – ez pedig ellenkezik a háború nemzetközi szabályaival.

Ez persze senkit nem érdekel, hiszen az elmúlt öt év harcai során amúgy is mindenki szart a szabályokra: a felek vegyi fegyvereket vetettek be, civileket bombáztak, városok lakosságát kerítették be és kényszerítették megadásra éheztetés és a segélyszállítmányok útjának elvágása révén, hogy csak néhány, a háború szabályait bakanccsal tipró esetet említsünk.

A változások előjelei azért kirajzolódnak: a legújabb hírek szerint az Asszádhoz hű kormányerők a tűzszünet idejére ideiglenes szövetséget kötöttek a felkelők néhány csapatával, és összehangolt akciók keretében harcolnak a Da'es állásai ellen. Az oroszok az amerikaiak minden félelme ellenére tartják magukat a genfi megállapodáshoz, és szombat nulla órától nem bombázzák a felkelőket, viszont felküldtek 70 drónt a szíriai légtérbe, hogy felügyeljék, az ellenség is tartja-e magát a megállapodáshoz, és létrehoztak egy forródrótot az amerikai és a szír parancsnokság között, hogy tájékoztassák egymást az esetleges kihágásokról.

Most először a két nagyhatalom csapatai pontos helyét és a felderítő akciók során a felkelőkről, illetve a terroristákról szerzett információkat is megosztotta egymással. Erre szükség is lehet, ha komolyan gondolják a genfi béketárgyalások folytatását, hiszen az előző kör sikertelensége elsősorban abból adódott, hogy még a legalapvetőbbekben sem sikerült egyetértésre jutnia az amerikai és orosz diplomáciának: ki számít terroristának és ki felkelőnek.

A fegyvernyugvás ugyanis az előbbieket nem érinti; az al-Nuszra front és a Da'es által letarolt területeket tovább folytatódnak az összecsapások, és a terroristák szombaton újabb merényleteket hajtottak végre a kormányerők által felügyelt Hamában, és a szír állami média beszámolója szerint Damaszkuszra is lőttek. A szélsőségesek, kihasználva a lehetőséget, a török határ mentén is támadásba lendültek, de ott a kurd pesmergák (az amerikai légierővel megtámogatva) egyelőre visszaverték őket.

Senkinek nincs kétsége afelől, hogy minden a harcokban részt vevő fél legalább megpróbálja majd megszegni a megállapodást, amely koránt sem jelenti a harcok végét. A szír kormányerők a tűzszünet érvénybe lépése előtt jelentős előrenyomulást hajtottak végre a felkelők által felügyelt területeken, arra számítva, hogy az ideiglenes fegyvernyugvás során megszilárdult frontvonalak a későbbi béketárgyalás alapjai lehetnek. Az amerikaiak azonban minden várakozás szerint komoly utánpótlást szállítanak majd az általuk támogatott és hatalomra juttatni kívánt csoportoknak, hogy hátrányukból faraghassanak és az USA számára kedvező feltételeket csikarjanak ki Genfben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére