Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA lehallgatta az ENSZ fõtitkárát

888.hu

2016.02.23. 11:58

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titokban az ENSZ fõtitkára, Ban-Ki Moon és Merkel közti beszélgetéseket is lehallgatta, derült ki egy ma nyilvánosságra hozott dokumentumból.
USA, 11:38

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titokban az ENSZ főtitkára, Ban-Ki Moon és Merkel közti beszélgetéseket is lehallgatta, derült ki egy ma nyilvánosságra hozott dokumentumból.

A dokumentum megemlíti, hogy olasz, izraeli és francia vezetőket is megfigyelt az ügynökség. A Wikileaks által közreadott titkosított jegyzőkönyvek felfedik, hogy az NSA folyamatosan lehallgatta Ban Ki Mun és a német kancellár közti beszélgetéseket.

A kedden közzétett több száz dokumentum szerint az NSA alaposan rászállt az EU vezetőire. Az átiratokat olvasva megállapíthatjuk, hogy az amerikaiakat többek között a migráció, a klímaváltozás és az érzékeny banki kereskedelmi ügyletek érdekelték.

A 2008-ban lehallgatott vezetők a klímaváltozásról alkotott véleményük miatt kerültek az NSA célkeresztjébe.

A rövid összefoglalókból álló gyűjtemény egyik darabja arról szól, hogy 2011 októberében - az európai államadósság-válság egyik legsúlyosabb szakaszában - Angela Merkel Nicolas Sarkozy akkori francia államfővel együtt megpróbálta rávenni Silvio Berlusconi akkori olasz miniszterelnököt, hogy erélyes intézkedésekkel mutassa meg, hogy komolyan veszi az "adósságproblémát". 

Nicolas Sarkozy figyelmeztetett: meglehet, hogy az olasz bankrendszer elvileg szilárd, de ha a kormány tétlenkedik, lesznek pénzügyi intézmények, amelyek úgy "kipukkannak", mint egy palack pezsgőből a dugó - áll az NSA-nak tulajdonított dokumentumban.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titokban az ENSZ-központ kommunikációját is megfigyelte és lehallgatta – írta 2012-ben a Der Spiegel. Az NSA-nak 2012 nyarán sikerült behatolnia a világszervezet belső videokonferencia-rendszerébe, és feltörnie annak biztonsági kódját.

Spiegel 2013 októberében írta meg az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó titkos ügynökségi dokumentumok alapján, hogy Angela Merkel magánhasználatú mobiltelefonja is az NSA megfigyelési célpontjai között volt.

Nyugi, szinte mindenkit lehallgatnak 
Az NSA világszerte több mint 80 amerikai nagykövetségen és konzulátuson működtet saját lehallgató rendszert, amely többnyire a vendéglátó ország tudta nélkül üzemel. A rendszerek létezését és működését feltétlenül titokban kell tartani. Ha létezésükre fény derülne, az komolyan ártana Washington és az adott ország kapcsolatainak.
 

(DW, RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére