Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét újraosztaná magát Románia

888.hu

2016.02.22. 16:58

Románia ismét régiósításai lázban ég. A területi átszervezés történelmi lehetõséget biztosíthat Erdély önállósuló gazdaságpolitikai törekvéseinek. A romániai régiósításról szóló vita újrakezdését szorgalmazta hétfõn Dacian Ciolos román miniszterelnök.

A közigazgatási átrendezésre valóban szükség van az ország modernizálásához, ha nem másért, akkor azért, mert a mostani helyzet nagyrészt a kommunista típusú központosított állam kifejezője - írta a romániai székhelyű  Inscop Research, közvélemény-kutató cég. 

Erdély, Románia motorja 
A túlzott centralizáció semmilyen autonómiát nem biztosít az ország régióinak. Jelen pillanatban Romániát három nagy régió alkotja: Erdély, mely gazdaságilag a legfejlettebb, ám a központi költségvetésből ő részesül a legkevésbé, ő Románia nettó befizetője. Havasalföld (ó-Románia) és Moldva az ország két szegényebb régiója, melyek lemaradásukkal hátráltatják Erdély gazdasági, infrastrukturális fejlődését. Románia első erdélyi elnöke, Klaus Johannis, és erdélyi miniszterelnöke Dacia Ciolos ismét az ország újjászervezését tűzték napirendre. Ez a decentralizációs folyamat szavatolná a döntéshozatal többszintű megosztását, így a döntések közelebb kerülnek a polgárokhoz és serkentik a régiók közötti versenyt.
 
Történelmi lehetőség Erdélynek, ám ezzel egy időben nagy bukta lehet a Székelyföldnek
A korábbi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a többségi nemzet politikuma, Székelyföldet igyekszik felszabdalni, átszervezni. Mégpedig úgy, hogy az újonnan kialakított régiókban ne kerüljön a magyarság abszolút többségbe. Sőt ezáltal számarányukat és politikai befolyásukat is könnyűszerrel tudják csökkenteni a bukaresti döntéshozók. 
 
A miniszterelnök szerint a régiók határainak újrarajzolása jelentős mértékben hozzájárulhat a közigazgatás töredezettségének megszüntetéséhez, és hatékonyabbá teheti a megyék közötti együttműködést.

 

Romániában 2010 óta többször napirendre került a közigazgatási reform. Legutóbb 2013-ban volt nagyobb méretű társadalmi vita, akkor a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiókat akarták felruházni közigazgatási jogkörökkel. Ez ellen tiltakoztak a romániai magyar pártok, mert egyebek mellett a romániai magyarok számarányukat tekintve valamennyi ilyen új közigazgatási egységben kisebbségbe szorultak volna.

(MTI, Adevarul)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére