Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyot buknánk Schengen megszûnésén

Bertha László

2016.02.22. 13:08

Egy friss tanulmány szerint a schengeni övezet összeomlása akár 1400 milliárd eurós veszteséget is okozhatna az Európai Uniónak a következõ tíz év során.

A német tanulmány hétfőn ismertetett eredményei szerint a határellenőrzések visszaállításával számoló legrosszabb forgatókönyv esetén az importárak 3 százalékkal emelkednének, ami az uniónak a 2016 és 2025 közötti években összesen 1400 milliárd eurós veszteséget is okozhatna. Ez az összeg az Európai Unió éves GDP-jének majdnem 10 százalékára rúg. A legnagyobb euróövezeti gazdaságnak, Németországnak 235, míg Franciaországnak mintegy 244 milliárd eurójába kerülne a szabad mozgás megszüntetése.

Még a legjobb esetben is 470 milliárd eurós többletköltséggel járna a schengeni övezet felszámolása. Az Európai Unió éves GDP-je nagyjából 15 ezermilliárd euró, Németországé pedig több mint háromezermilliárd euró.

Ha Európában visszaállítják a határellenőrzést, a már amúgy is gyenge növekedés további nyomás alá kerül.”

– mondta Aart De Geus, a Bertelsmann Alapítvány elnöke

A több mint 30 évvel ezelőtt aláírt schengeni egyezmény alapján létrehozott övezethez jelenleg 26 ország tartozik, közülük 22 tagja az Európai Uniónak. A schengeni övezethez tartozó államokban megszüntették a belső határőrizetet, az ellenőrzést pedig a külső határokon végzik.

A schengeni övezet megszűnése nem csak azt jelentené, hogy az emberek mozgását útlevélhez kötik és ellenőrzik. Az ellenőrzések visszaállítása együtt járna a határokon átnyúló áruszállítás idejének hosszabbodásával, ami növelné a vállalatok költségeit, valamint végső soron áremelkedést eredményezne a fogyasztók számára. Schengen megszűnése nemcsak Európát, hanem az Egyesült Államokat és Kínát is negatívan érintené.

(MTI, Business Insider)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére