Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Reggel 7:59

888.hu

2016.02.19. 07:59

Eredménytelenül zárult az EU-csúcs elsõ napja; új választásokra lehet szükség Spanyolországban; bõvítette az Észak-Koreát sújtó szankciót körét az USA. A nap legfontosabb hírei.
1. Eredménytelenül zárult az EU-csúcs első napja

Nem sikerült megegyezni sem a migrációs válság kezeléséről, sem a brit reformjavaslatokról az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának első napján. Az EU vezetői továbbra is a közös felelősségvállalásban és a tagországok közötti nagyobb szolidaritásban látják a válság rendezésének kulcsát. Merkel szerint a legfontosabb, hogy Schengen újra működjön, ehhez viszont szükség van a a külső határok védelmére, a hot spotokra, az EU-Törökország akcióterv végrehajtására, a menekültek unión belüli szétosztására, valamint a menekültstátusra nem jogosultak kitoloncolására. A Nagy-Britannia reformjavaslatairól szóló tárgyalás még a vártnál is lassabban halad, egyelőre egyik ponton sem sikerült megállapodásra jutni. Az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozója pénteken folytatódik.

2. Új választásokra lehet szükség Spanyolországban

Valószínűleg nem sikerül kormányt alakítani Madridban, ezért várhatóan június 26-ára új parlamenti választásokat fognak kiírni. Ezt Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök is nem hivatalosan megerősítette David Cameron-nal való beszélgetése kapcsán. A spanyol politikus vélhetően nem tudott róla, hogy szavai hallatszódnak a sajtó munkatársai által követett belső televíziós közvetítésen. Tavaly december 20-án tartották meg a legutóbbi választásokat, amelyen a konzervatív Néppárt ugyan nyert, de elveszítette parlamenti többségét. Amennyiben a következő hónapokban sem sikerült eredményre jutni a koalíciós tárgyalásokon, akkor nyáron újra az urnák elé járulhatnak a spanyol választók.

3. Bővítette az Észak-Koreát sújtó szankciót körét az USA

Barack Obama amerikai elnök aláírta a kongresszus által már a múlt héten elfogadott, Phenjan elleni szankciók bővítéséről szóló törvényt. A kommunista állam sokat tett az újabb büntetésért: január elején kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, februárban pedig egy rakétakilövéssel borzolta a kedélyeket. Washington célja, hogy Phenjant elzárja a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta kifejlesztéséhez szükséges pénzügyi forrásoktól. Kína azt javasolta, hogy jöjjön létre békeszerződés Észak-Korea és az USA között, az amerikai vezetés azonban hallani sem akar ilyesmiről addig, amíg Phenjan nem mond nukleáris ambícióiról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére