Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Radioaktív anyaghoz juthatott az Iszlám Állam

888.hu

2016.02.18. 08:48

Piszkos bomba készítésére is alkalmas lehet nagy mennyiségben az eltûnt Ir-192.
BAGDAD, 8:48

Piszkos bomba készítésére is alkalmas lehet nagy mennyiségben az Ir-192, aminek tavaly veszett nyoma Irakban. Attól tartanak, hogy az anyag a terrorszervezet kezébe kerülhetett.

Fokozottan veszélyes radioaktív anyag tűnt el tavaly – derül ki az iraki környezetvédelmi minisztérium által jegyzett dokumentumból. A hírt megerősítette több iraki tisztviselő is, akik attól tartanak, hogy amennyiben az Iszlám Állam kezébe kerül, fegyverként használhatják.

Egy laptophoz hasonló méretű védőtokban tárolták az Irídium-192 izotópot, amely tavaly novemberben tűnt el egy Basra városában található, de a Weatherford amerikai olajipari vállalat tulajdonában lévő raktárépületből. A cég közleményben tagadta, hogy bármi köze lenne a lopáshoz, az érintett anyaghoz vagy akár a bunkerhez, ahol azt tárolták.

Az isztambuli központú SGS Turkey nevű vállalat tulajdonában álló radioaktív anyagot arra szokták használni, hogy olaj- és gázvezetékekben gamma sugarak segítségével hibát keressenek. A török cég nem reagált az esetre.

Nincsenek feltört zárak vagy betört ajtók, tehát nem találták nyomát erőszakos behatolásnak, vagyis a tolvajok pontosan ismerhették a raktárat és az ott tárolt anyagot – véli a bagdadi tisztviselő. A magas beosztású iraki biztonsági szakember aggodalmát fejezte ki a ezzel kapcsolatban, amerikai források szerint azonban egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy az Iszlám Állam kezébe került volna az eltűnt Ir-192.

(Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére