Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Reggel 7:59

888.hu

2016.02.18. 07:59

Saját létérõl dönt az Európai Unió; Kubába látogat Barack Obama; beadta olimpiai pályázatát Magyarország. A nap legfontosabb hírei.
1. Saját létéről dönt az Európai Unió

Kulcsfontosságú csúcstalálkozóra gyűlnek össze az uniós tagállamok vezetői csütörtökön és pénteken. Fajsúlyos kérdések kerülnek napirendre a kétnapos egyeztetésen: szó lesz az EU jövőjét alapvetően meghatározó brit javaslatcsomagról, valamint a kontinenst változatlanul patthelyzetben tartó migrációs válságról is. Az Európai Tanács tagjai tárgyalni fognak a schengeni külső határok védelméről, a migránsok szétosztásáról és kitoloncolásáról, a hot spotokról, valamint a Törökországgal megkötött megállapodás végrehajtásáról. Ezután igyekeznek majd egyezségre jutni a brit reformjavaslatokról, amelyek közül várhatóan bevándorlóknak járó szociális támogatások – uniós állampolgárokra is vonatkozó – négy évig történő korlátozása lesz a legvitatottabb pont.

2. Kubába látogat Barack Obama

Történelmi utazásra kerül sor heteken belül, miután a Fehér Ház bejelentette, hogy az amerikai elnök ellátogat Kubába. Másfél évvel ezelőtt tett ígéretet a két ország közötti diplomáciai viszony javítására a két vezető, Raúl Castro és Barack Obama. Azóta több lépést is megtettek, újranyitották a washingtoni kubai, valamint a havannai amerikai nagykövetséget, továbbá helyreállították a két országot összekötő kereskedelmi légi járatokat is. Közel 90 éve nem járt az USA első embere a szomszédos országban, utoljára 1928-ban Calvin Coolidge – akinek ez volt egyetlen külföldi útja – tárgyalt Havannában az akkori kubai elnökkel. Azóta egyetlen komolyabb találkozóra került sor, 2002-ben Jimmy Carter egykori amerikai elnök utazott Kubába Fidel Castro meghívására.

3. Beadta olimpiai pályázatát Magyarország

Budapest a szerda éjféli határidő előtt beadta pályázatát a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésére. Az anyagnak tartalmaznia kellett a tervezett helyszínek, szállások és létesítmények körét, valamint be kellett mutatnia az ország energiaellátási és telekommunikációs helyzetét, illetve a politikai és kormányzati keretrendszert. A pályázatban szerepel a korábban már nyilvánosságra hozott poliklaszteres modell, amelynek lényege, hogy több különböző városrészre igyekeznek szétosztani az olimpiai fókuszpontokat, ezzel is elősegítve a nagyobb léptékű, több alközpontot érintő városfejlesztést. De nemcsak a fővárosban lesznek helyszínek, szerepet kap Balatonudvari, Balatonfüred, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Székesfehérvár, Üllő és Veszprém is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére