Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

20 év börtönre ítélték a román Biszkut

888.hu

2016.02.14. 17:48

Jogerõsen húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsõbb bíróság szerdán Alexandru Visinescu volt kommunista börtönparancsnokot, aki ellen emberiesség ellen elkövetett bûncselekmények miatt emeltek vádat.

Jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán Alexandru Visinescu volt kommunista börtönparancsnokot, aki ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Románia történelmet írt
A román történelmi igazságosztók nem ismernek határokat, ha volt kommunista pufajkásokat kell sittre vágni.
 

A 90 éves Visinescut, aki 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtönt irányította, azzal vádolták, hogy irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel állapította meg Visinescu bűnösségét. A fellebbezések elutasítása nyomán jogerőre emelkedett az első fokú ítélet azon része is, miszerint Visinescut megfosztják katonai rendfokozatától, ugyanakkor - a román állammal közösen

300 ezer eurónyi (93 millió forint) kártérítést is kell fizetnie három áldozata hozzátartozóinak.
Romániában a kommunista rezsim idején több mint félmillió, a rendszer ellenségének tekintett embert börtönöztek be, közülük sokan nem élték túl az embertelen fogvatartási körülményeket.
A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) 2013-ban kezdte el a sajtó által "kommunista pribékeknek" nevezett volt börtönőrök és munkatábor-parancsnokok elszámoltatását. Visinescu az első, akinek az ügyében jogerős ítélet született.
 
(via:Guardian, mti)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére