Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszállja a NATO a török partokat

Nagy Gábor

2016.02.11. 15:19

Ashton Carter, amerikai védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésére a NATO tengeri mûveletet indít az Égei-tengeren.
BRÜSSZEL, 15:58

Ashton Carter, amerikai védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésére a NATO tengeri műveletet indít az Égei-tengeren.

Carter tájékoztatása szerint az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek csütörtök reggeli ülésén a felek mindegyike támogatásáról biztosította a tervezett műveletet, és elmondta, hogy hajlandó benne részt venni. A tárcavezető elmondta, hogy a misszió fő célja a menekültáradat nyomon követése és az embercsempész-hálózatok felszámolása.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy a küldetéshez az észak-atlanti szövetség a második számú állandó haditengerészeti csoportját (SNMG2) fogják mozgósítani, amely jelenleg is a Földközi-tengeren tartózkodik. A főtitkár hozzátette, hogy a NATO európai erőinek főparancsnoki tisztét betöltő Philip Breedlove tábornok utasítására egy három hajóból álló köteléket az Égei-tengerre vezényelnek, ahol felderítő műveleteket fognak végrehajtani.

A főtitkár kiemelte, a misszió fontos információkkal fogja ellátni a görög és a török parti őrséget, valamint az Európai Unió hatóságait. Mint mondta, a küldetés célja nem a menekülthajók visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés. Stoltenber hangsúlyozta azt is: több ország jelezte, hogy kész további hajókkal hozzájárulni az égei-tengeri művelethez, de a részletek kidolgozása még folyamatban van.

A főtitkár közlése szerint az évtizedes görög-török határvitákra tekintettel a küldetésben résztvevő görög hajók csak görög felségvizeken, a török hajók pedig a török vizeken fognak hajózni a megállapodás szerint.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter tudatta: Törökország beleegyezett, hogy visszafogadja a NATO-hajók által felfedezett vagy kimentett migránsokat.

Az égei-tengeri misszió kérdése nem szerepelt a miniszteri ülés eredetileg tervezett napirendjén, Németország, Törökország és Görögország azonban szerda este a NATO-hoz fordult támogatásért az embercsempészek elleni küzdelemhez.


A Nemzetközi Migrációs Szervezet friss jelentése szerint csak idén több mint négyszáz ember halt meg a Földközi-tengeren, miközben megpróbált Európába jutni.

A döntésnek van egy másik fontos aspektusa, ugyanis a tengeri művelettel párhuzamosan akárháromezer katonát is delegálhat az észak-atlanti katonai szövetség Európa keleti térségébe annak érdekében, hogy erőt demonstráljon a növekvő orosz politikai és katonai befolyással szemben.

(BBC, TIME, The Washington Post, MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére