Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Féltékenykedés miatt késhet a rák ellenszere

888.hu

2016.02.11. 17:18

Forradalmi áttörések küszöbén áll a rákkutatás, de szakmai irigység hátráltathatja a folyamatot.

Forradalmi áttörések küszöbén áll a rákkutatás, mégis számos tényező miatt nehézkesen halad a folyamat, amelyet az USA első és második embere próbál most felgyorsítani. Joe Biden az egyik legfontosabb feladatként azt nevezte meg, hogy megszüntessék a kutatók között meglévő szakmai irigységet, ami miatt nem osztják meg másokkal a nyers adatokat.

Elveszített szeretteinkért és a még megmenthető családokért legyünk az az ország, amelyik egyszer és mindenkorra meggyógyítja a rákot."

Ezekkel a szavakkal állt be Joe Biden programja mögé és tette nemzeti üggyé a rák legyőzését a leköszönő amerikai elnök. Barack Obama utolsó évértékelőjén a fiát agydaganat miatt elveszítő alelnököt tette meg a küldetés vezetőjének.

A rák gyógymódja olyan, mint a Holdra szállás

A Hold meghódításához hasonló léptékű tudományos ugrást szeretne látni Joe Biden a világszerte legtöbb halált okozó betegség elleni küzdelemben is. Ezért hirdette meg novemberben a rákkutatás "holdprogramját", amelynek célja, hogy felgyorsítsa a gyógymód megtalálásának folyamatát, és közben felfedezéseket hozzon más halálos betegségekről is.

John F. Kennedy egykori amerikai elnök 55 évvel ezelőtt kijelentette, hogy el kéne látogatni a Holdra – vont párhuzamot a múlttal Joe Biden, aki szerint az Apollo-program egy egész generációt győzött meg a tudomány és az innováció fontosságáról. Az alelnök szerint a rákkutatás "a mi holdprogramunk".

Riasztó adatok mutatnak rá a rendszer hibáira. Érthetetlen például, hogy a betegeknek miért csupán 5 százaléka kerül be a klinikai vizsgálatokba, vagy miért nem jutnak hozzá a legfrissebb kutatási adatokhoz a közösségi onkológiai központokban dolgozó orvosok, akik egyébként a betegek 75 százalékát kezelik.

Biden tervének két fő eleme:
  1. Növelni a rákkutatásba áramló állami és magánforrások mértékét.
  2. Egységesíteni a rák elleni küzdelmet a szereplők együttműködésre késztetésével és a kutatási adatok megosztásával.

A program célja egyszerű: kétszeresére növelni a folyamat sebességét. Egy évtizednyi haladást kell elérni öt év alatt."

Nem tetszik az alelnök hozzáállása a téma kutatóinak, mivel szerintük a megoldás nem hatalmas ugrásokkal fog megszületni, hanem rengeteg kis lépéssel, a ráknak nevezett komplex kategória ugyanis több száz különböző betegséget takar. A szakma tehát nem hisz a politika által előszeretettel kitűzött határidőkben, amik valóban eddig sem jöttek be.

Szándék korábban is volt a betegség gyors legyőzésére, Richard Nixon korábbi elnök is háborút hirdetett a rák ellen, de a témával foglalkozó nemzeti intézet akkori vezetője is megígérte az ezredforduló után, hogy 2015-től megszűnnek a halálesetek.
Politikusok hagyatéka

Barack Obama kedden terjesztette be a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó, összesen 4000 milliárd dolláros költségvetésre tett javaslatát. Ez alapján 1 milliárd dollárt szánna a rákkutatásra, pontosabban Joe Biden kormánypolitika rangjára emelt holdprogramjára.

Általánosan megállapítható, hogy a rövidesen leköszönő politikusok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy pozitív irányba befolyásolják a várható történelmi megítélésüket. Az amerikai elnökre például durva csapást mérhet a Legfelsőbb Bíróság, amennyiben a környezetvédelmi program most felfüggesztett részeit később eltörli.

Valószínűleg Biden is abban bízik, hogy alelnöki ciklusának utolsó évében olyan hatást tud kifejteni a kutatásokra, aminek köszönhetően a rák gyógymódjának jövőbeli megtalálásakor az egyik főszereplőként fognak emlékezni rá, és ezzel tiszteleghet tavaly elhunyt fia emléke előtt.

(Science, Politico, The Hill)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére