Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU képtelen elengedni a migránskvótákat

888.hu

2016.02.10. 17:18

Az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelõs biztosa szerint most már tényleg itt lenne az ideje felgyorsítani a Görögországban és Olaszországban tartózkodó bevándorlók szétosztását.

Az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa szerint most már tényleg itt lenne az ideje felgyorsítani a Görögországban és Olaszországban tartózkodó bevándorlók szétosztását. 

Dimitrisz Avramopulosz a biztosok kollégiumának szerdai ülése után levélben figyelmeztette a tagállamok belügyminisztereit, hogy köti őket a migránsok elosztásáról szóló döntés, szóval kapkodják kicsit magukat.

Érthető, hogy az EU-nak ilyen sürgős lett az áttelepítést, mivel egyre kínosabb, hogy a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze 497 embert sikerült áttelepíteni.

Az Európai Bizottság szerdán friss helyzetértékelését is közzétett a kontinenst érintő migrációs válság kezeléséről.

A dokumentumban foglalt nagy terv szerint Athénnak gyorsítani kell az adminisztrációs eljárásokat és a menedékkérők fogadása körüli feltételek javítását, hogy a dublini egyezmény keretében újra vissza lehessen küldeni más EU-tagállamokból a dél-európai országba azokat a migránsokat, akik Görögországban léptek először az unió területére.

Erre azért van szükség mert az EU tagállamai már évek óta nem küldhetnek vissza menekülteket Görögországba a dublini egyezmény alapján, mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága hiányosságokat tárt fel abban, ahogyan az ország a menedékkérőkkel bánik.

De Avramopulosz sürgette a bevándorlókat fogadó regisztrációs központok (úgynevezett hot spotok) mielőbbi létrehozását és üzembe helyezését is Görögországban és Olaszországban. Mint mondta, a két országnak a pozitív irányban tett lépéseik ellenére még számos tennivalója van a menekültválság kezelése terén.


Görögországban eddig a tervezett öt hot spot közül egyelőre csak egyet helyeztek működésbe, januárban már az újonnan érkező migránsok 78 százalékától ujjlenyomatot vettek, ez az arány szeptemberben még csak 8 százalék volt. A görög hatóságok 2015 eleje óta kevesebb mint 20 ezer bevándorlót toloncoltak vissza, ami a bizottság szerint meglehetősen csekély arány az országba érkezett mintegy 880 ezer migránshoz képest.

Az Olaszországban felállítandó hat regisztrációs központ közül eddig kettő kezdte meg a működését. Az országban jelenleg a menedékkérők 87 százalékától vesznek ujjlenyomatot, ami jelentős növekedés a szeptemberi 36 százalékhoz képest. Az olasz hatóságok által eddig visszaküldött bevándorlók száma 14 ezer körül van, ami ugyancsak kevés a tavalyi 160 ezer érkezőhöz képest.

(MTI)
  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére