Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fél év múlva összecsapnak a világ országai

888.hu

2016.02.05. 21:18

Napra pontosan 6 hónap van csak hátra a riói olimpiáig. A nap témája a 888.hu-n.

Augusztus 5-től Brazília második legnagyobb városán lesz a világ szeme, de izgalomra sajnos már a világjátékokat megelőzően is van elég ok.

Az országot rettegésben tartja a Zika-vírus, de a nyári hideg időjárás a remények szerint visszaszorítja majd az elsősorban szúnyogok által terjesztett fertőzést. Rióban ráadásul óriási méreteket öltött a vízszennyeződés: volt, aki súlyosan megbetegedett az olimpiai helyszínek környékén. Miután a kórházak szennyvize a tengerbe áramlik, ellenálló baktériumokat lehet összegyűjteni a vízen hajózva is.

Amikor a város elnyerte a rendezés jogát, Brazília gazdasága még dinamikusan fejlődött, mostanra azonban évszázados recesszióba süllyedt. Tele vannak korrupciós botrányokkal, Dilma Rousseff államfő is könnyen lehet, hogy idő előtt kényszerül távozni. A megszorítások az olimpiát is érintik: a sportolók szobáiba nem kerül TV, de a VIP-vendégeknek is szerény ételeket fognak felszolgálni.

Mindez azonban legyen egyelőre a brazilok gondja, nekünk marad az izgalommal teli várakozás, és a lehetőleg minél nagyobb számú olimpiai kvalifikáció kiszurkolása. De, ha már számokról van szó, nézzünk néhány olyat, ami már kiderült az olimpiával kapcsolatban.

Számmágia Rió jegyében:
  • A játékok történetében most először fordul elő, hogy egy dél-amerikai ország rendezhet olimpiát. Rió egyébként Chicagót, Tokiót, valamint Madridot utasította maga mögé a 2009-es kiválasztás során.
  • Ez lesz a negyedik eset, hogy ugyanabban az országban rendeznek két éven belül olimpiát és labdarúgó világbajnokságot. 1968-ban Mexikóvárosban volt az olimpia, 70-ban pedig a foci vb. 1972-ban München adott otthont az olimpiának, 74-ben pedig az NSZK a világbajnokságnak. Végül 1994-ben az Egyesült Államok rendezte a legnagyobb focis seregszemlét, Atlanta 1996-ban pedig az ötkarikás játékokat.
  • Az olimpiai láng április 21-én indul útjára Görögországból és 90 nap elteltével, augusztus 5-én érkezik a megnyitó ünnepség helyszínére.
  • A nyitó- és záróünnepséget a legendás Maracana Stadionban tartják. Az aréna befogadóképessége 78 ezer fő, de az 1950-es foci vb-döntőt még majdnem 200 ezer szurkoló izgulhatta végig a riói katlanban.

  • 206 országból mintegy 10.500 sportolót várnak az olimpiai játékokra, akik 17 nap alatt 306 versenyszámban mérik majd össze erejüket.
  • 112 év hiányzás után a golf ismét olimpiai sportág lesz Rióban.
  • 2014. november 23-án mutatták be a riói olimpia kabalaállatait. A macskaféle alakok nevéről szavazás döntött. A voksoláson végül a Vinicius és Tom győzött. A neveket Vinicius de Moraes és Tom Jobim brazil zenészek tiszteletére kapták.
  • Az olimpiára mintegy 7,5 millió jegyet értékesítenek, a legolcsóbb 40, a legdrágább 3000 dollárba kerül. Egyelőre csupán a jegyek fele kelt el, de ennél is rosszabb a helyzet a paralimpia esetében: 3 millióból csak alig több mint 300 ezret adtak el.
  • Hozzávetőlegesen 60 ezer adag ételt készítenek majd naponta a sportolók és kísérőik számára. A menüben ott lesznek a helyi specialitások is: a rizs, a fekete bab, a barbecues hús, a tápióka, a „pao de queijo” és az „acai” nevű gyümölcs.
  • Közel 70 ezer önkéntes segíti majd az olimpia gördülékeny lebonyolítását.
  • A tervek szerint 85 ezer katona és rendőr fogja óvni a sportolók biztonságát. Ekkora készültség még soha nem volt Brazíliában, az olimpiák történetében viszont igen, épp négy éve, Londonban.
  • Végül egy grátisz a helyieknek: a brazil taxisofőrök négy hónapos ingyenes angol nyelvtanfolyamban részesülnek a szervező bizottság jóvoltából, hogy az utukba akadó turistáknak ne csak annyit tudjanak majd mondani, hogy „oi” vagy „hi”.

Minket persze a magyar sportolók által hazahozott érmek száma foglalkoztat a legjobban, azonban erre csak bő fél év múlva derül fény. De addig is:

Hajrá, magyarok!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére