Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szárazföldi csapatokat küld Szaúd-Arábia Szíriába

Tóth Hanna

2016.02.05. 19:07

Végre az öbölmenti királyság is tesz valamit.
Rijád, 19:07

Úgy néz ki, hogy a wahhabíta királyság készen áll végre tenni valamit a közel-keleti helyzet javítása - vagy éppen rontása - érdekében. A legfrissebb információk szerint ugyanis Szaúd-Arábia kész szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába. Rijád kész katonáit a helyszínen bevetni az Iszlám Állam ellen, ha ebbe az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció beleegyezik.

A nagylelkű és önzetlen felajánlást tegnap jelentette be az ország katonai szóvivője.

Készen állunk arra, hogy szárazföldi csapatokat küldjünk az Iszlám Állam ellen. Tudjuk, hogy a légitámadások nem lesznek elégségesek a szervezet legyőzéséhez és szárazföldi beavatkozásra is szükség van. Mindkettő nélkülözhetetlen, hogy jobb eredményeket érjünk el a helyszínen.”

- nyilatkozta Ahmed Asseri dandárparancsnok az aljazeerának.

A nagy ígérgetés közepette arról azért nem számoltak be, hogy pontosan hány katonát is küldenének szír területekre.

A kiváló ajánlatot a következő héten fogják megvitatni azon a megbeszélésen, amit az USA hívott össze a koalícióban résztvevő országok védelmi miniszterei részére.

Az egykori helyettes védelmi miniszter Lawrence Korb szerint a szaúdi szárazföldi csapatok megjelenése óriási jelentőségű lenne a szíriai válságban. Erős jelzés lenne a Basár al-Asszád szíriai vezetőt nagy katonai fölényhez juttató Moszkva számára is, hogy térjen vissza a február végére tolt genfi békefolyamathoz.

A tény, hogy szaúdi csapatok harcolhatnak a helyszínen a lázadók ellen óriási jelzés… remélhetőleg visszavezeti az oroszokot a béketárgyalásokhoz, ahelyett, hogy azon gondolkozzanak továbbra is, hogy hogyan hozzanak létre egy mini alavíta-államot az egykori Szíria területén."

Szaúd-Arábia mélyen érintett a jemeni válságban is, ahol mind szárazföldi, mind légi csapásokkal harcol az irániak által támogatott huti lázadokkal szemben. Ha Szaúd-Arábia közvetlenül beszáll a szíriai konfliktusba, akkor csak tovább bonyolódik a térség latin-amerikai szappanoperákra emlékeztető kapcsolati hálója. A szíriai és a jemeni krízis révén egyre erősödik az öbölmenti országok és a perzsa Irán közötti ellentét, amelynek hatásai Amerika közel-keleti kapcsolatait sem hagyják érintetlenül.

Az utóbbi hetekben sokak szerint egyértelmű jeleket lehetett felfedezni arra nézve, hogy Amerika noha más-más okokból, de egyre kevésbé lelkes az eddigi két legnagyobb régiós szövetséges Szaúd-Arábia és Izrael kapcsán, akikkel szemben egyre erősebben támogatja Iránt. A kérdés már csak az, hogy ennek fényében milyen új erőviszonyok fognak kirajzolódni a térségben és ezek hogyan fogják befolyásolni a szíriai krízis rendezését...

(aljazeera)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére