Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre balosabb az amerikai politika

Tóth Hanna

2016.02.04. 18:45

Mi lesz veled Amerika?

Az amerikai elnökválasztási láz közepette egyre feltűnőbb az amerikai politikában és vele együtt a tengerentúli közbeszédben is megfigyelhető baloldali térnyerés.

Peter Beinart az Atlantic magazinban megjelent cikke szerint

az Egyesült Államokban jelenleg olyan a helyzet, mint a hatvanas és hetvenes években volt.

Beinart szerint ez elsődlegesen a Demokrata Pártnál figyelhető meg, de nyomokat hagyott az egész amerikai közbeszédben, így még a republikánusok háza táján is.

A demokraták esetében a párt balratolásában nagy szerepet játszottak az olyan mozgalmak, mint az Occupy Movement, amelyet a 2008-as pénzügyi válság által életre hívott elégedetlenség hozott létre, vagy a faji, elsősorban a színesbőrűekkel szembeni rasszizmus ellen felszólaló Black Lives Matter mozgalma.

A balratolódás megfigyelhető a Bernie Sanders-jelenségben, de a Soros György által támogatott egyre vadabban balosodó Hillary Clinton-kampányban is.
 
Az ezt támogató mozgalmak tagjai, vegyük akár a Black Lives Mattert, a nemzetállami struktúrát hibáztatják minden őket ért hátrányos megkülönböztetés miatt.

Ez a radikális balratolódás figyelhető meg az igazságügyi, diszkriminációellenes kérdésekben vagy akár a gender kérdésekkel kapcsolatban, ahol

az amerikai liberális elit diskurzusa jelenleg már ott tart, hogy olyan kérdéseket tesz fel, minthogy az egyén nemét a biológiai vagy inkább saját döntése határozza meg.

Beinart szerint erre a társadalom is egyre nyitottabb, amellyel én személy szerint vitatkoznék.Ha ez így lenne, akkor nem távolodna el az amerikai átlagember vélekedése oly mértékben az elitétől, nem keresnék a Trumphoz hasonló elitellenes jelölteket a kampányban.

Beinart szerint egyértelmű balratolódás figyelhető meg a gazdaságpolitikában is. Ez olyan evidenciává vált az Obama-adminisztrávió évei alatt, amelyet mára senki sem kérdőjelez meg.

A kutató szerint az egész egy generációs törésvonallal is magyarázható, eszerint a millenniumi generáció maga is egyre jobban támogatja az erőteljesebb állami beavatkozást.

Azt azért Berinart szerint sem szabad elfelejtenünk, hogy

ezzel egyidejűleg számos kérdésben egyre konzervatívabbak lettek az amerikai választók. Vegyük példának, az amerikai közbeszédet az utóbbi hetekben tematizáló fegyvertartás kérdését, amelyben Obamának egyáltalán nem sikerült lenyomnia az amerikaiak torkán saját elképzeléseit, de jó példa erre a biztonság kérdése,

amelyben szintén egyre konzervatívabb álláspontot képviselnek az átlag amerikaiak. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy

azokon a területeken, amelyek a mindennapokat érintik az amerikaiak mégsem annyira balosak és liberálisak, mint az a véleményformálók hiszik vagy épp remélik.

Az azonban valóban igaz, hogy a kampány során különös figyelmet kell szentelnie a republikánusoknak a millenniumi generáció igényeinek és a kisebbségeknek, akiknek a megnyerése gazdasági szempontból is kiemelkedő feladat.

Mindettől függetlenül mi azért úgy gondoljuk, hogy még az Egyesült Államokban sem lehet a nép akarata nélkül választásokat nyerni.

(The Atlantic)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére