Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tusk mégis hajlandó közeledni a britek álláspontjához

Sümeghi Lóránt

2016.02.02. 07:18

Donald Tusk és David Cameron mégis talált közös nevezõt, azonban a britek szempontjából közelrõl sem ideális a helyzet.
LONDON, 07:18

Donald Tusk és David Cameron mégis talált közös nevezőt, azonban a britek szempontjából közelről sem ideális a helyzet. 

A downing street-i tárgyalás során két döntő kérdésben kellett volna dűlőre jutnai David Cameron brit miniszterelnöknek és a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének. Az egyik kritikus pont, az Unión belüli migrációs folyamatok megfékezése − amely a lengyelek esetében egy érzékeny kérdés −, míg a másik a brüsszeli törvények rákényszerítése a nemzeti parlamentekre.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint csupán az utóbbi kérdésben sikerült valamelyest előrelépni, ugyanis Tusk is nyitott arra, hogy a brüsszeli jogi szabályozások hatáskörét ne lehessen vég nélkül kiterjeszteni a tagállamok nemzeti parlamentjeire. 

Azonban a belső, migrációs folyamatok kapcsán egyáltalán nem járt sikerrel Cameron. Egyrészt azért, mert egy ilyen átfogó rendelkezésről csak az összes tagállammal lefolytatott tárgyalás sorozat után lehet éremben dönteni, másrészt az uniós alapszereződésben foglaltakat nem lehet csupán eseti jelleggel megváltoztatni.

Ráadásul a szabad mozgás és munkavállalás joga uniós alapjogként van számon tartva, így a brit miniszterelnöknek nem lesz könnyű dolga, ha továbbra is ezt a lehetőséget szeretné kierőszakolni a uniós döntéshozóktól.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére