Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még a levegõben is kémkedtek Izrael után

Bertha László

2016.01.29. 13:53

Az amerikai és a brit hírszerzés közel 20 éven keresztül kémkedett az izraeli drónok után.
TEL-AVIV, 13:53

Az amerikai és a brit hírszerzés közel 20 éven át megfigyelte az Izrael által a Közel-Keleten bevetett drónokat – derült ki az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból.

A jelentés miatt Izrael csalódottságának adott hangot, ezt pedig valószínűleg növeli a zsidó állam és amerikai kormány közötti évek óta fokozódó feszültséget. A Jediót Ahronót című izraeli napilap szerint az elektronikus megfigyelésre szakosodott NSA és brit megfelelője (GCHQ) feltörte az izraeli drónok által az irányítóik felé közvetített képanyag titkosítását, s ezt kihasználva kémkedett az izraeli légierőnek a Gázai övezet, Szíria és Irán légterében végrehajtott missziói után.

Az 1998-ig visszanyúló, Anarchist fedőnevű hírszerzési programot egy ciprusi bázisról irányították, és más közel-keleti államokra, köztük Szíriára, Iránra, továbbá Egyiptomra és Törökországra is kiterjedt.

A The Intercept című internetes magazin szerint a titkosítás feltörése az amerikai és a brit hírszerzés számára „egy virtuális ülést” garantált a bevetésen lévő izraeli drónok pilótafülkéjében. Ugyanakkor a magazin írása szerint az így szerzett képanyag „változó minőségű” volt. Izrael hivatalosan nem tagadja, de nem is ismeri el, hogy lennének felfegyverzett drónjai. Egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2010-es titkos amerikai diplomáciai távirat szerint mindazonáltal a hadsereg egyik befolyásos tisztje – nem nyilvánosan – elismerte a drónok létezését.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Izrael a világ legnagyobb drónexportőre, és a kiszivárgott dokumentumok alapján az amerikai és brit szolgálatok egyebek mellett emiatt is érdeklődtek az izraeli gépeken használt titkosítás után.
Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a mostani leleplezést, ahogy a brit nagykövetségi szóvivő sem volt hajlandó hírszerzési ügyekben tájékoztatást adni.

Az izraeli kormány biztonsági kabinetének egyik tagja, Juvál Steinic energia- és infrastrukturális miniszter az izraeli katonai rádiónak pénteken adott nyilatkozatában nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ügynek, de azt is hozzátette, hogy megtanulták a leckét.

Mi tudjuk, hogy az amerikaiak kémkednek az egész világ után, és utánunk, a barátaik után is.”

– közölte, majd hozzátette, hogy ez amiatt is bosszantó, mert Izrael évtizedekre visszamenőleg nem kémkedett, nem gyűjtött információkat és nem is tört fel kódokat az Egyesült Államokban.

(The Intercept, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére