Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szemelvények a világsajtóból

888.hu

2016.01.27. 10:48

Hírek, melyek a hazai médiából idõnként kifelejtõdnek.

Az Európai Parlament január 20-án strasbourgi plenáris ülésén visszautasította az olasz 5 Csillag mozgalom képviselőinek azt a javaslatát, hogy tiltsák meg azon termékek európai behozatalát, amelyeket kiskorúakkal készíttetnek el. A visszautasítók azzal érveltek, hogy ez sértené az Ukrajnával, Grúziával és Moldovával („amelyek kormányait az európai diktatúra ültette az illető országok nyakára és manipulálja azokat”,  olvasható az olasz hírportál szerkesztőségének zárójeles megjegyzése) kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Az Európai Parlament Egyesült Baloldali frakciója (GUE/NGL) a javaslat mellett szavazott, de a többség azt elvetette. Annak szóvivője kijelentette, „nem lep meg bennünket a szavazás eredménye, csak undorral tölt el. Ugyanarról az Európáról beszélünk, amely 800 000 gyermeket éheztet Görögországban, megkurtította a nyugdíjakat és a gyógyszerellátást. Minden kereskedelmi megállapodásnak olyan egyértelmű szabályokat kell tartalmaznia, amelyek eltörlik a Föld felszínéről a gyerekmunka kizsákmányolását” - olvasható a cikkben.

 

„Zuhant Spanyolország és Magyarország a berlini székhelyű Transparency International korrupciós mutatóján” címmel az uniós ügyek hírportáljának cikke így kezdődik: „Spanyolországban és Magyarországon a nepotizmus ragályos betegség, míg az EU problémás gyermeke, Görögország az egyik reménysugár”. A szervezet által vizsgált 168 ország közül az első 20 fele uniós tagország, beleértve Dániát, Finnországot és Svédországot. Spanyolország tavalyhoz képest két helyet vesztett és most a 36-ik helyet foglalja el a korrupciós indexen. Magyarország az ötvenedik helyre csúszott. Lengyelország is esett, és most a 30-ik helyen áll. Az EU országok közül a 69-ik helyen álló Bulgária a korrupció „királya”. Németország javult tavalyhoz képest és most a tízedik helyen áll.    

 

„Amikor a ’Made in Israel’ címke az emberi jogok megsértését jelenti” címmel megjelent cikkében a vezető amerikai lap arról ír, hogy az illegálisan megszállt palesztin területek ipari övezeteiben mintegy ezer izraeli gyár működik és ezek évente 3,4 milliárd dollárt kárt okoznak a palesztin gazdaságnak. Most olyan törvényjavaslatot hagyott jóvá az amerikai képviselőház (amit várhatóan a szenátus jóváhagyása követ), amelynek értelmében az amerikai tisztségviselőket kötelezik arra, hogy az illegális zsidó telepeket a jövőbeni kereskedelmi tárgyalásokon /így TTIP, a transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokon/ Izrael részének tekintsék. Csakhogy ez alig kap nyilvánosságot, jegyzi meg a lap. Ha Obama elnök aláírja a törvényjavaslatot, az Izrael azon ellenségeinek szolgál hathatós érvként, akik a zsidó államot pária államnak tekintik.

 

„Nagyobb trendfordulónak” értékeli az uniós ügyek szakportálja Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének azt a hétfői nyilatkozatát, mely szerint a decemberben az EU-ba érkező menedéket kérők 60 százaléka nem jogos nemzetközi védelemre, mivel olyan országokból érkeztek, ahol nincs értelme menekültstátuszért folyamodni. Noha a januárra vonatkozó adatok még nem ismertek, a svájci Nemzetközi Migrációs Szervezet azt állítja, az év első hónapjában érkezettek 90 százaléka Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezett.

 

„Juncker ejti Görögországot és Macedóniára tesz” címen az uniós ügyekre szakosodott portál arról számol be, hogy az Európai Bizottság elnöke az EU déli határát ténylegesen, ha nem is néven nevezve, Görögországból Macedóniába akarja áthelyezni. Egy hétfőn írt levelében Juncker támogatta azt a szlovén javaslatot, hogy erősítsék meg a macedón-görög határt a migránsok északi beáramlásának leállítására. Ezen terv értelmében a Görögországba jutott legtöbb migráns helyben maradna. „Üdvözlöm javaslatát”, biztosította Jean-Claude Juncker  Miro Cerar szlovén miniszterelnököt.

 

Hans-Joachim Maaz német pszichoanalitikust szólaltatta meg a népszerű amerikai hírportál német kiadása. Maaz szerint a „teljesen irracionálisan viselkedő Angela Merkel” kancellár sok nagyhatalmú emberhez hasonlóan túlértékeli önmagát és immunis a kritikára. Ezért Merkel veszélyt jelent Németországra nézve. Merkelt nem zavarja a hatóságok túlfeszítettsége, Németország európai elszigetelődése, a társadalom kettéhasadása és a saját pártjából érkező kritikák. A pszichoanalitikus szerint Merkel hamarosan „pszichésen összeomlik”, ha tartja magát mostani álláspontjához a migránsválság ügyében.

 

Az amerikai Vanity és a New Yorker tulajdonában lévő hírportál hosszabb cikkben foglalkozik az iráni holokauszt karikatúra versennyel és egy onnan való rajzot is bemutat, amelyen egy dobogón amerikai tehén áll, akinek a fenekébe egy rabbi suttog valamit, miközben a tehén kinyújtott nyelvű szája előtt egy „Európa” feliratú alak görnyed hétrét. A felirat: „A holokauszt egy nagy hazugság”. A nyertes művet 50 ezer dollárral jutalmazzák. Az írás leszögezi, vita van arról, hogy mennyiben megengedhető és gyűlöletbeszédet fejeztek-e ki a Charli Hebdo muzulmángyalázó karikatúrái, amelyre válasz a mostani teheráni karikatúraverseny. „De még ha ez a jellemzés helyén való lenne, a tény az, hogy Amerikában a gyűlöletbeszéd törvényes. Annak a lehetősége, hogy valaki szavai sértőek, nem ok a beszélőre szájkosarat tenni. A sértés joga a szólásszabadság része. És őszintén, az emberek megsértése gyakorlatilag az egyetlen oka a politikai karikatúristák létérdekének”. De ez nem jelenti azt, hogy minden politikai karikatúra helyes lenne, és a szerkesztőnek kell döntenie, az ízléses-e. Más és más ember más és más karikatúrán sértődik meg. Ki ezért, ki azért. A totalitariánus rendszerek is tisztában vannak a karikatúrák nagy hatásával.  De „a szabd társadalmaknak továbbra is védeniük kell a karikatúristák jogát, hogy korlátok nélkül versengjenek a gondolatok és eszmék piacán”, zárul a cikk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére