Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A németek bepipultak az osztrákokra

Nagy Gábor

2016.01.22. 17:12

Az osztrákok nem egyeztetnek a német kormánnyal a befogadható menedékkérõk számának maximálásával kapcsolatos döntésrõl.
BERLIN, 16:48

Az osztrákok nem egyeztetnek a német kormánnyal a befogadható menedékkérők számának maximálásával kapcsolatos döntésről.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter egy pénteki interjúban elmondta:

Egy kicsit kapkodnom kellett a levegőt, amikor meghallottam, hogy ezt a döntést velünk nem egyeztették szorosan."

A miniszter számára azért is furcsa az osztrákok gesztusa, hiszen Angela Merkel kancellár azért fáradozott az utóbbi hónapokban, hogy szorossá váljon Berlin és Bécs együttműködése a menekültválságban.

Német sajtóértesülések szerint maga a Merkel is bírálta – a bajor CSU politikusaival folytatott megbeszélésén – a bécsi vezetést, leginkább a szerdai döntésük miatt. A kancellár szerint az osztrákok lépése egyáltalán nem segíti a menekültválság európai rendezését, és nem csökkenti a migránsok számát. Schäuble szerint azonban még ezek után sem lenne értelme annak, ha

elkezdenénk egymást kölcsönösen bírálni."

A miniszter az interjúban elmondta azt is, hogy Németország nem fog elszigetelődni az unión belül a menekültválságban követett politikájával, és rámutatott arra is, hogy a tagállamok egyetértenek abban, hogy mindenképp csökkenteni kell a migrációs nyomást. Hozzátette: politikailag és gazdaságilag is "drámai veszélybe" kerülne az EU, ha a migránsválság miatt felbomlana a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet.

Schäuble szerint épp ezért a "lehető leggyorsabban" jelentős pénzügyi támogatást kell adni a Szíriával határos országoknak, valamint Líbiának és a térségben lévő államoknak. Ehhez viszont minden tagállamnak – erejéhez mérten – hozzá kell járulni.

Az üzemanyagra kivetendő különadóról szóló – az előző héten egy lapinterjúban elővezetett – javaslatáról elmondta, hogy a kevés forrással bíró tagállamok ezzel a  megoldással megteremthetik a menekültválság megoldásához, a schengeni övezet megőrzéséhez szükséges összegeket, de az idő sürget, ezért nem lehet "hónapokig vitázni."

Az interjú végén Wolfgang Schäuble egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a migránsválság kezeléséhez is gyorsan ki kell dolgozni egy átmeneti megoldást – leginkább a pénzügyi terhek elosztásában – ahhoz hasonlóan, mint amikor az euróövezeti válságkor jártak el.

(MTI)

   

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére