Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy kicsit megint biztonságosabb lett a világ

888.hu

2016.01.17. 10:12

Miután Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásnak, az Egyesült Államok és az Európai Unió is elrendelte az országot sújtó szankciók egy részének megszüntetését.
BÉCS, 10:12

Miután Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásnak, az Egyesült Államok és az Európai Unió is elrendelte az országot sújtó szankciók egy részének megszüntetését.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton késő este Bécsben tette közzé végleges jelentését Iránról, amelyben megállapította, a perzsa állam eleget tett a július atomalkuban foglalt kötelezettségeinek. Több ENSZ-diplomata megerősítette, hogy a NAÜ jelentés automatikusan a feloldja a szankciókat, így a világszervezet legtöbb Irán elleni büntetőintézkedése megszűnt.

De nemcsak az ENSZ reagált gyorsan, hanem Barack Obama amerikai elnök is szinte azonnal elrendelte a gazdasági büntetőintézkedések egy részének feloldását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök megállapította, hogy az iráni atomprogram körülményei alapvetően megváltoztak azzal, hogy Teherán teljesítette kötelezettségeit.

A most feloldott büntetőintézkedések azonban messze nem teljes körűek, azok az amerikai cégek külföldi leányvállalatait és a külföldi vállalatokat érintő gazdasági szankciókra vonatkoznak. Ennek értelmében az amerikai gazdasági embargó Iránnal szemben továbbra is hatályos.

John Kerry amerikai külügyminiszter bécsi sajtótájékoztatóján az atomalku eredményeiről beszélt, ami szerinte egy biztonságosabb világot hozott létre. De méltatta az atomprogramról szóló tárgyalások nyitotta diplomácia csatornákat is, amelyeknek köszönhetően az iráni igazságszolgáltatás egy fogolycsere-megállapodás keretében szombaton szabadon engedett öt bebörtönzött amerikai-iráni kettős állampolgárt, akik Kerry szerint már úton vannak haza a családjaikhoz.
 

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly júliusban született megállapodás egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.
 

A jelentésének közzétételét követően Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján közölte, az atomprogramról szóló megállapodás hatályba lépett, az EU feloldja szankcióit Irán ellen.

Azt azért érdemeses megjegezni, hogy a folyamat véglegesítéséhez az Európai Tanács hivatalos jóváhagyása is szükséges, de feltehetően még így gyorsan megszületik a döntés a feloldásról.

Persze nem mindenki volt ennyire elragadtatva a szankciók megszüntetésétől.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elítélte az atomalku hatályba lépését. A kormányfő szerint a megállapodás ellenére Teherán nem tett le az atomfegyverek kifejlesztéséről, továbbra is destabilizálja a közel-keleti térséget, és támogatja a terrorizmust a világban, fittyet hányva nemzetközi kötelezettségeire.

(Reuters, MTI)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére