Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A németek sem állíthatják meg Lengyelországot

888.hu

2016.01.15. 10:48

Meglett a következménye, hogy Lengyelország összerúgta a port Brüsszellel, de félnie így sincs nagyon mitõl.
VARSÓ, 10:08

Meglett a következménye, hogy Lengyelország összerúgta a port Brüsszellel, de félnie így sincs nagyon mitől.

Az Európai Bizottság január 13-án alkotmányos eljárást indított az ország ellen, amiért szerintük az euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) páros lábbal tiporja a földbe a jogállamiságot Lengyelországban. A bizottsági eljárásnak – ez az első alkalom, hogy beélesítik a jogállamisági mechanizmust egy EU-tagországgal szemben – a következménye akár Lengyelország szavazati jogának felfüggesztése is lehet. Frans Timmermans, a bizottság első elnöke szerint a lépés nem politikai természetű, hanem azt szolgálja, hogy objektív módon tisztázzák a tényeket.

Ez azonban eléggé nehezen hihető...

A tavaly októberben hatalomra került PiS több intézkedését is komoly politikai támadás érte. Elsősorban azért, mert sokak szerint szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Sőt, a kormánypárt ellenzéke már most azzal riogat, hogy Lengyelország ugyanazon az úton halad, mint Magyarország.

Pedig az EU kezdetben egész óvatosan viszonyult Varsóhoz. Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök például figyelmeztetett, hogy a túlzó reakciók Brüsszelből csak elmérgesítik a helyzetet és könnyen visszaüthetnek.Tusk nem is tévedett, ugyanis az egyre erősödő európai kritika már most igen erős ellenreakciókat váltott ki a lengyel kormányból, amivel komoly fejfájást is okozhat a közösségnek. 

De az igazán érdekes kérdés, hogy miként alakul a német-lengyel viszony.

Lengyelország az előző kormányzat alatt igen jó kapcsolatot épített ki a legerősebb tagországgal – amiben persze jórészt a két ország közti gazdasági kapcsolatok is közrejátszottak. Mostanra viszont úgy látszik, ennek a jószomszédi viszonynak egy időre biztosan lőttek. A lengyel lapok folyamatosan arról cikkeznek, hogy a németek újra irányításuk alá akarják vonni az országot. Ráadásul január elején a lengyel külügyminiszter bekérette a német nagykövetet is, amiért német politikusok számos olyan kijelentés tettek, melyben keményen bírálták Lengyelországot.

Persze az Európai Parlament német elnöke, Martin Schulz se maradhatott ki a lengyel kormány támadásából. Az európai politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a lengyel kormány a választási győzelmét szerinte arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá.
Azonban a lengyel kormánynak nincs mitől félnie.

Beata Szydlo stabil többséggel rendelkezik a lengyel parlamentben, sőt a külső támadások látszólag csak még erősebbé teszik, ugyanis minden jel arra utal, hogy a párt szavazói készen állnak összezárni a miniszterelnök mögött.

(Economist)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére