Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szemelvények a világsajtóból

888.hu

2016.01.12. 10:48

Hírek, melyek a hazai médiából idõnként "kifelejtõdnek".

"Németország összeomlás szélén” című írásra bukkantunk a nem kimondottan jobboldali lapban a kölni és más városokban kirobbant szilveszteri erőszakkal kapcsolatban. A NYT azt írja, hogy a hatóságok eltusolták a történteket, nehogy az kellemetlen legyen Merkel kancellárnak. A cikk vége felé ez olvasható:

Ha ön azt hiszi, hogy egy öregedő, evilági, eddig túlnyomórészt homogén társadalom ekkora migráns tömeget és ilyen kulturális különbséget minden bizonnyal magába tud olvasztani, akkor jó eséllyel pályázhat a mai német kormány szóvivői posztjára. És akkor ön bolond is.”

                                                                        *                *                *

A lap véleményrovatában jelent meg Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter cikke  Szaúd-Arábia nemtörődöm szélsőségességéről. /A külügyminiszter a „szélsőségesség” szó alatt nem a „populistákat” érti, hanem az állami terrort végrehajtókat és az azt finanszírozókat./ Zarif azzal kezdi, hogy a világ hamarosan ünnepelheti azt a mérföldkőnek számító egyezményt, amely véget vet az iráni atomprogrammal kapcsolatos szükségtelen, de veszélyes válságnak. Rohani iráni elnök ismételten hangsúlyozta, hogy Irán elsőrendű külpolitikai célja a barátság a szomszédokkal, a béke és stabilitás megteremtése a térségben, valamint a globális együttműködés. Mindezt Szaúd-Arábia alá akarja aknázni, mert fél attól, hogy az iráni atomügy elmúlása lemezteleníti a világ szemében azt, hogy Rijad jelenti a globális veszélyt  az erőszakos szélsőségesség aktív szponzorálásával.

 

A német gazdasági-politikai portálnak adott interjújában Valerie M. Hudson amerikai társadalomtudós és bevándorláskutató arra hívta fel a figyelmet, hogy Kanada nem fogad be kísérő nélküli férfiakat menekültnek. Az állam kötelessége, hogy gondoskodjék a bevándorlók nemek közötti kiegyenlítettségére. Svédországban ez az arány a nők kárára billent el és ez az erőszak növekedéséhez vezetett, mondta.

                                                                        *                *                *

Angela Merkel azt a felfogást képviseli, hogy az euró csak nyitott európai határok mellett életképes és a határok lezárása a közös valuta végét jelenti.

 

A hordónkénti 30 dollárhoz közelgő olajár 2017 közepe felé csődbe viheti az amerikai olajtermelők egy harmadát, írja a gazdasági-politikai világlap. A Morgan Stanley, a Goldman Sachs Group Inc. és a Citigroup Inc. befektető pénzintézetek arra számítanak, hogy az olaj ára még 30 dollár alá is süllyedhet és a 20 dollár területére is eshet tekintettel. Kína gazdaságának lelassulására, a dollár felértékelődésére és azon tény miatt, hogy Houstontól Rijadig az olajtermelők az olajbőség ellenére továbbra is teljes gőzerővel működnek.

 

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerint a zuhanó olajárak az orosz nemzeti tartalékalapot ez év végéig felemésztik. Ha ez így lesz, Moszkvának nemzeti jóléti alapjához kell nyúlnia, hogy a hazai gazdaságot és szociális szolgáltatásokat szubvencionálja. A 37 milliárd dollár értékű tartalékalap már tavaly a felére csökkent, jelenti a globális orosz tévéadó német nyelvű honlapja.

 

Oroszország uniós földgázkivitele tavaly 8 százalékkal nőtt az Ukrajnával és az Oroszország elleni EU-s szankciókkal kapcsolatos feszültségek ellenére. Németország irányában a növekedés 17,1 százalékos volt, ami történelmi rekord. Franciaországba 36,8, Olaszországba 12,6, Nagy-Britanniába 10,2 százalékkal több földgázt szállított Oroszország a 2014-es mennyiségeknél.

 

Az Európai Bizottság arra kényszeríti Belgiumot, hogy mintegy 700 millió eurót vegyen vissza legalább 35 multinacionális vállalattól, mert az ország adózási szabályai törvénytelen állami segélyezéssel egyenlők és azok sértik a kisebb versenytársakat.  Az EB nem nevezte meg a multikat, de – értesült az uniós ügyekre szakosodott portál – több mint felük európai. A belga kormánynak két hónapja van arra, hogy előterjessze a pénz visszavételére vonatkozó tervét.

 

Írország második legnagyobb vállalata, a CRH kivonta tőkéjét Izraelből, miután folyamatos nyomásnak volt kitéve palesztin szolidaritási aktivisták részéről. Az építőanyagipari céget azzal támadták, hogy az abban az izraeli Mashav cementgyártóban szerzett 25 százalékos tulajdont, amely az apartheid falhoz való cementet szolgáltatta. A palesztinok emberi jogait támogató portál egy másik cikke ugyancsak hatalmas győzelemként értékeli azt, hogy a francia Orange távközlési cég a palesztin BDS (Izrael bojkottálására, az onnan történő tőkekivonásra és a zsidó állam bojkottálására felhívó mozgalom) nyomására kivonul Izraelből. Az Orange ingyen biztosította szolgálatait az izraeli katonáknak a 2014 nyarán történt gázai terrorbombázások idején.

 

A Német Parasztszövetség az Oroszország elleni szankciók megszüntetését követeli tekintettel az általa a német gazdálkodóknak okozott  milliárdos veszteségekre. Évente mintegy egy milliárd euró veszteséget okoz az Oroszországba irányuló terményexport-tilalom. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére