Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin a végsõkig támogatja Asszádot

Sümeghi Lóránt

2016.01.12. 08:18

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint továbbra is Asszád az egyetlen törvényes vezetõje Szíriának, továbbá ismételten kiállt az orosz légicsapások mellett.
Szocsi, 7:45

Vlagyimir Putyin szerint továbbra is Asszád az egyetlen törvényes vezetője Szíriának. Az orosz elnök ugyanakkor ismételten kiállt az orosz légicsapások mellett.

Hazugságnak nevezte Putyin azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz légierő gépei Szíriában Bassár el-Aszad mérsékelt ellenfeleit is támadják - nyilatkozta az orosz vezető a német Bildnek. Az orosz légierő egyébként tavaly szeptember vége óta támogatja a damaszkuszi kormány hadseregét a szélsőséges Iszlám Állam katonái ellen folytatott harcokban. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a harci gépek csak az ISIS nevű terrorszervezetet és a vele szövetséges csoportokat veszik célba: 

A videofelvételek (a támadásokról) jóval azelőtt készültek, hogy az orosz légierő megkezdte volna szíriai bevetését. Ezt be is tudjuk bizonyítani, de bírálóink erről nem akarnak tudomást venni." 

Az orosz elnök úgy ítélte meg, hogy Asszád nem a saját népe ellen harcol, hanem azok ellen, akik fegyverrel törnek a kormányra. Ha eközben a polgári lakosság is szenved, az nem a szíriai elnök hibája. 

Azonban ennek ellenére elismerte, hogy Asszád sokat hibázott a számos civil áldozattal járó polgárháborús konfliktus során. Kifejtette, hogy alkotmányreformot kellene végrehajtani, továbbá ki kell írni az előrehozott elnökválasztást is annak érdekében, hogy stabilabbá váljon Szíria. Putyin azt sem zárta ki, hogy Oroszország esetleg politikai menedéket nyújtson Asszádnak, de ez a kérdés szerinte még túl korai, az idő még nem érett meg rá. 

Továbbá az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem törekszik szuperhatalmi szerepre, mivel az szerinte túl drága és szükségtelen lenne. Ezenfelül elutasította Barack Obama megjegyzését, miszerint Oroszország mára már csak regionális hatalom lenne: 

Oroszország a világ legnagyobb kiterjedésű országa. Oroszország részben Európában terül el, a Jeges-tengeren Kanadával határos, keleten pedig Japánnal és az Egyesült Államokkal szomszédos."  

Szerinte az az ország, amely lebecsüli Oroszország méretét, hatalmát és jelentőségét, csupán a saját országát szeretné felnagyítani, ami alapvető gyengeség. Ezen felül jelezte, hogy kész ismét részt venni a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G8 csoport találkozóin, mert azok mindent egybevéve nagyon hasznosak voltak. Szerinte mindig jó az, ha a felek ütköztetik nézeteiket és meghallgatják Oroszország álláspontját is.

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére