Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Emiatt támadják a lengyeleket

Nagy Gábor

2016.01.07. 08:28

Az új lengyel jobboldali kormány a piaci közmédiát nemzetivé alakítaná. Reklámok helyett pedig nemzeti, humanista és keresztény értékek lennének.
VARSÓ, 08:28

Kiszivárgott a lengyel médiareform törvénytervezete. A reformcsomagot a tavaly, októberi választásokat megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) szakértői készítettek. A párt politikusai még nem minősítették hivatalosnak reformterveket, de egyes források szerint már az első félévben megszavaztatnák a parlamenttel.

A reformtervezet a közmédiát nemzeti médiává alakítaná át, amelynek küldetése a nemzeti hagyományok, valamint a hazafias és a humanista értékek ápolása,  az objektív tájékoztatáshoz való hozzáférés biztosítása lenne"

– áll a kiszivárgott közleményben.

A reformtervezet következtében a közmédiának tiszteletben kell majd tartania az egyetemes erkölcsi elveken alapuló keresztény értékrendet, valamint az állami hatóságok és az ombudsman álláspontjait is ismertetnie kellene.

A reform után a nemzeti média jogi státusza is megváltozna

Az eddig állami részvénytársaságonként működő médiumok a törvénytervezete szerint közhasznú állami társaságokká alakulnának át. Az egyes médiumok élén a főszerkesztői pozíciót is betöltő igazgatók állnának, az összes társaságot pedig az újonnan felállítandó Nemzeti Médiatanács (RMN) felügyelné. Az 1992 óta fennálló régebbi médiatanács továbbra is működne és őrködne a szólásszabadság érvényesülése felett.

A reform szerint mindkét testület 3 tagját a parlament választaná meg, 2-t pedig az államfő nevezne ki 6 éves hivatali időszakra. Az RMN – a parlament elnöke által kinevezett – elnökének feladata többek között a közmédia igazgatóinak és igazgatóhelyetteseinek kinevezése és leváltása lenne. Õt magát nem lehetne leváltani, mandátuma csak lemondásával szüntethető meg.

A kiszivárgott szöveg szerint a jogszabály hatályba lépését követő 3 hónap elmúltával csak akkor veszti érvényét a közmédia dolgozóinak munkaszerződése, ha azokat ebben a negyedévben nem hosszabbítják meg.Így az igazgatók:

átértékelhetik az eddigi munkahelyek fenntartásának indokoltságát"

– áll a törvénytervezetben.

A médiareformra vonatkozó törvényjavaslatot egyes források szerint a PiS politikusai néhány héten belül terjesztenék a parlament elé.


A lengyel közmédia átalakítását az ellenzék, a Polgári Platform bírálja leginkább. A párt nevében Malgorzata Kidawa-Blonska, a parlament elnökhelyettese nyilatkozott, aki szerint a reform fő célja a kádercsere, miközben csak részben oldja meg a közmédia finanszírozását. De a szintén ellenzéki, Nowoczesna politikusai is kritizálják a reformcsomagot. Az egyik képviselő a létesítendő RMN-t a rendszerváltás előtti állami rádió és televízió felügyelő szervéhez, az úgynevezett "radiokomitethez" hasonlította, mivel a tanács szerinte cenzúrázni fogja a médiát.

A kormánypárt (PiS) – a kritikákra reflektálva – a jogszabályt nemzeti konzultációra bocsátaná.

A reformokat a kis médiatörvény megszavazása után nemzetközi újságíró-szervezetek, az Európai Unió és az Európa Tanács tisztségviselői a szólásszabadság megtiprása miatt. Az ügyet az Európai Bizottság is napirendre tűzte, a biztosok következő tanácskozásán, a jogállamiság általános lengyelországi helyzetének keretében január 13-án vitatná ezt meg.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére