Más lesz a kenyér
2016.01.03. 15:00
Az agrárminiszter új rendelettervezetben módosíthatja a kenyerekre vonatkozó szabályokat.
Az új szabályok a már szabályozott kenyérfajták összetételét pontosítja, valamint új kenyérfajták elkészítési szabályait is meghatározza, amiket be is emel a Magyar Élelmiszerkönyvbe.
„A Magyar Élelmiszerkönyvben már szabályozott kenyértípusok mellett egyre nagyobb számban jelentek meg új összetételű termékek a piacon. A korszerű táplálkozástudomány eredményei alátámasztják a magas rosttartalmú és alacsony sótartalmú termékek szükségességét és jelentőségét” – írja a törvénytervezet indoklása.
A tervezet szerint lesz türelmi idő is. Az új szabályok érvénybelépése után ugyanis hat hónapig gyárthatóak olyan kenyerek, amelyek nem tesznek eleget az új előírásoknak.
A tervezet leglényegesebb pontja, hogy a kenyerek sótartalmának csökkentését írja elő. A jelenlegi szabályozás alapján minimum 1,5, maximum 2,8 százalékos sótartalom. Az új szabályok alapján azonban 2017. július 1-jétől 1,3–2,5, 2018-tól pedig 1,3–2,35 százalékra csökken a sótartalom.
De a rozsos kenyér összetevőit is újraszabályozzák úgy, hogy a rozsliszttartalom minimum 30 százalékos legyen. A rozskenyérnél pedig a jelenlegi minimum 40 százalékos rozslisztarányt 60 százalékra emelnék.
A rendelettervezet azonban hangsúlyozza, hogy egyelőre tényleg csak tervezetről van szó, az erről szóló egyeztetés folyamatban van, és a végleges szabályozás akár el is térhet a most közzétett szabályoktól.
(VS.hu)