Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán rakétával provokálta az USA-t

888.hu

2015.12.30. 19:46

Majdnem kilõttek egy amerikai hadihajót egy múlt szombati rakétateszt során.
PERZSA-ÖBÖL, 19:28

Majdnem kilőttek egy amerikai hadihajót egy múlt szombati rakétateszt során.

"Nagyon provokatív akciónak" nevezte az USA egy katonai szóvivője azt, hogy Irán későn figyelmeztette őket egy haditengerészeti gyakorlatról. A perzsa állam rakétákat tesztelt, amelyek mindössze 1 kilométerrel kerültek el két amerikai és egy francia hadihajót.

Csupán 23 perccel a kilövés előtt, rádión szólt a gyakorlatról az iráni Forradalmi Gárda. Bár a rakéták nem a hajók irányába mentek, az amerikai szóvivő szerint a cselekmény

szakmaiatlan és a nemzetközi tengerjoggal nem összeegyeztethető."

Irán egyelőre nem reagált az esetre vagy az amerikai vádra.

A Hormuzi-szoros legszűkebb pontján alig több, mint 3 kilométeres sávban haladhatnak át a hajók, ahol a mostani eset is történt. A helyszínen az amerikai és az iráni haditengerészet az iraki-iráni háború során az 1980-as években többször is összecsapott már.

Bár az USA és Irán történelmi megállapodást kötött a perzsa állam nukleáris programjával kapcsolatban, az 1979 óta tartó feszültség nem szűnt meg a két ország között. Teherán februárban elsüllyesztette egy amerikai repülőgép-hordozó pontos másolatát, de kipróbált hajókat célba vevő "öngyilkos drónokat" is a Perzsa-öbölben. Egyik kereskedőhajójuk májusi elfogása után az amerikai flotta egy időre katonai kíséretet rendelt el minden hasonló útvonalra.

(AP, Al Arabiya)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére