Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szigorúbb drónszabályozás az Egyesült Államokban

Sümeghi Lóránt

2015.12.30. 08:28

A szövetségi légügyi hatóság jelentõs szigorításokat vezetett be, miután a 2015-ös évben milliós nagyságrendben szaporodtak el az amatõr drón-használók.
WASHINGTON, 7:45

Érdemi szigorításokat vezetnek be az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban, miután drasztikusan elterjedt az olcsón hozzáférhető drónok száma az országban.

Az elmúlt hónapokban egyre inkább elszaporodó, nem professzionális drónok használata miatt már több ízben is aggodalmukat fejezték ki az nyugati légügyi hatóságok, azonban a bonyolult jogi szabályozások miatt csak lassú tempóban képesek a szervek meghatározni és érdemben korlátozni a robotok reptetését.

A drónok körüli  ellenérzések elsősorban a nemzetbiztonság tekintetében merültek fel, miután számtalan példán keresztül volt kénytelen Európa azzal szembesülni, hogy egyáltalán nem kizárható, hogy drón segítségével kövessenek el merényletet szélsőséges terroristák.

A drón elnevezés egy gyűjtőfogalom az összes olyan pilóta nélküli repülőgépre, amelyet automatizált vagy kézi irányítás által vezérelnek. Ellentétben a robotrepülőgéppel, mely – lévén saját maga a fegyver – használatakor megsemmisül, a pilóta nélküli repülőgép, léghajó vagy helikopter többször is felhasználható a bevetések során.

Ebből kifolyólag az Egyesült Államokban elindult az érdemi drónszabályozás, méghozzá jelentős mértékben. Egyelőre az ország fővárosából, Washingtonból tiltották ki az amatőr drónokat, méghozzá egy harminc mérföldes kör alapján. Ez magába foglalja azokat a magánkézben lévő hobby-repülő egyesületeket is, amelyek Washington területén helyezkednek el. Így a szabadidős társaságok kizárólag zárt területen röptethetik kedvenc robot-gépeiket.

Az eddigi tapasztalatok alapján az amatőr irányítású drónok leginkább a repülőterek légi forgalmára jelentettek veszélyt. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is előfordult már, hogy a le- és felszálló utasszállító repülőgépek röppályáját zavarta meg egy-egy eltévedt drón, amely csak a szerencsének köszönhetően nem okozott balesetet.

Többféle drón típus létezik. Elsősorban a távirányítású helikoptereket érdemes elválasztani a repülőktől. A multikopterek három, négy, öt, hat, vagy nyolc rotorral ellátott mini-szerkezetek, amelyek képesek a függőleges le- és felszállásra is egyaránt, így nincs szükségük kifutópályára. A repülők között megkülönböztetünk felderítésre, szállításra, tüzérségre szakosodott feladatokra és zavarórepülésre specializálódott szerkezeteket. A helikopterek és repülőgépek irányítását távvezérlés alapján, különleges konzolok és monitorok segítségével lehet a földről irányítani.

A dróntulajdonosok a szövetségi légügyi hatóság bejelentését követően elégedetlenségüknek adtak hangot, szerintük eltúlzott a szabályozás mértéke. Azonban a szövetség hangsúlyozta, hogy a törvény kiterjesztése csupán idő kérdése, hiszen nagy mértékű, potenciális visszaélések származhatnak az egyre komolyabb teljesítményű drónok piacra dobásából.

(RT)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére