Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a hóemberekrõl

Sümeghi Lóránt

2015.12.25. 10:00

Ha ezt most ezt elolvasod, majd villoghatsz vele a srácaid elõtt.

Nincs olyan, aki ne épített volna már hóembert. Azonban kevesen tudják, hogy több tudományos adat és történelmi feljegyzés is létezik a répaorrú, hólényekkel kapcsolatban.

1. Tömeges orgiákban résztvevő hóembereket építettek a belgák

A németalföldi lakosok a tizenhatodik században oly annyira megelégelték a korrupt helytartók viselkedését, hogy egy erősebb havazás után több száz hóembert építettek, amelyek egymással erkölcstelen tevékenységet folytattak. A feljegyzések szerint a belga lakosok ezzel akarták jelezni, hogy mennyire képmutatónak tartják a helytartók és a bírák viselkedését. A hóemberek felnőtt jeleneteinek egy erősebb napsütés vetett véget.

2. A hóemberépítés egészségesebb, mint a tánc

Egyes felmérések szerint, egy órányi intenzív hóemberépítés jótékonyabb hatással van az emberi szervezetre, mintha egy órán keresztül táncolna. Megközelítőleg 238 kalóriát éget el az, aki a nulla fok körüli hidegben szorgalmasan gyúrja a havat. Tökéletes tipp azoknak, akik a karácsonyi nagy evés-ivás után kicsit karcsúbban szeretnék kezdeni az újévet.

3. A világ legtöbb hóemberét a japánok építették

A japán kisvárosban, Sapporo-ban világrekordot döntöttek a helyiek. Több mint tizenkét ezer hóembert építettek – amelyek a cezúra alatt nem olvadtak el – 2003-ban, így sikerült bekerülniük a Gunniess Rekordok Könyvébe. A dolog érdekessége az, hogy a kis város lakosainak száma kevesebb, mint négyezer, így egy lakos átlagosan legalább három hóembert épített a megmérettetés során.

4. A francia ellenállás jelképeként is hóembert használtak

A francia-porosz háború egyik időszaka alatt, 1870-ben a francia nemzetőrség tagjai közül többen is művész-családból származtak, így unalmukat gyakran hóemberépítéssel űzték a fronton. Alexandre Falguiere nevű parancsnok vezetése alatt, egy három méteres hóembert is építettek a katonák vezetőjük parancsára. A honvédek el is nevezték a hóból épített lényt „Az ellenállás”-nak. A hóember elé még egy ágyút is begörgettek, így vált a francia ellenállás védjegyévé.

5. A svájciak inkább felrobbantják őket

Zürichben a svájciak a tavasz közeledtét úgy ünneplik, hogy különleges pirotechnikai eszközök segítségével, ellenőrzött körülmények között felrobbantják a hóembereket jelezvén, hogy vége a télnek. E hagyományról még egy külön fesztivált is elneveztek, „Böögg” néven, amely az óriás, égésre kárhoztatott hóember nevét viseli. A hagyomány szerint minél rövidebb idő alatt robban fel Böögg, annál gyorsabban érkezik meg a tavasz.

6. A világ legnagyobb hóembere majdnem 40 méter magas

Az amerikai Maine városában 2008-ban több száz önkéntes vett részt a világ legnagyobb hóemberének megépítésében. A megközelítőleg 40 méter magas és 17 méter széles hóember olyan nagyra sikerült, hogy a szemeket ábrázoló díszek traktorgumiabroncsokból voltak kirakva. Azóta sem dőlt még meg a rekord.

7. Michelangelo is épített hóembert

Amikor a firenzei Piero de’ Medici uralkodása alatt művészként dolgozott Michelangelo, gyakran kísérletezett új művészeti formákkal. Az 1494-es feljegyzések alapján egy heves havazást követően a művész az uralkodó kertjében emberalakokat kezdett gyúrni a hóból. A firenzei uralkodónak, Medicinek rendkívül tetszettek az alkotások, azonban sokáig nem élvezhette őket, hiszen az olasz telek nem a tartósságukról híresek.

8. Az USA-ban a hóemberek voltak az alkoholisták jelképei

Miután 1933-ban véget ért a szesztilalomnak az Egyesült Államokban ismét legálisan lehetett alkoholhoz jutni. Azonban az alkohol iparosok igyekeztek magukat távol tartani attól a társadalmi berögződéstől, miszerint az alkoholt nem lehet tisztességes formában, mértékkel fogyasztani. Így plakátjaikon hóembereket használtak, akiket esetlen részegekként tudtak ábrázolni anélkül, hogy valódi emberalakokat kellett volna használniuk. Így a harmincas évektől fogva számtalan Jack Daniels, Miller vagy Schlitz plakáton lehet hóembereket látni.

(MentalFloss)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére