Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Számoljunk: 10+10+5 millió + 0 százalék SZJA

888.hu

2015.12.21. 15:22

Van itt ez a háromgyerekeseket, vagy három gyermeket vállalókat célzó kedvezmény. Összesen 25 millió, és 3 gyerek után 0 százalék SZJA a tét.

10 millió támogatás, 10 millió kedvezményes, fix 3 százalékos hitel 25 évre, melynek a kamatelőnye 3,7 millió forint egy jelenleg is elérhető piaci hitelhez képest. Plusz 5 millió Ft ÁFA-visszatérítés, és a 3 gyerek miatt 0 százalék SZJA a későbbiekben.

Kik jogosultak a 10 misire?

Akik 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást szeretnének kapni új lakás vásárlására, három gyereket kell vállalniuk tíz éven belül. Ha már van kettő, az sem gond, mert akkor már csak egyet kell vállalniuk.

Kedvezményes hitel a 10 millión felül
 
A legfeljebb 3 százalékos kamatozású, akár 25 éves futamidejű  kölcsönnel 3,7 millió forintot lehet spórolni a jelenlegi, 5,2 százalékos piaci kamatozású hitelhez képest. 27 százalék helyett 5 százalékos ÁFA az újlakás-építésen.
 
Építkezés esetén újabb 5 millió forintot jelent az ÁFA-csökkentés, de ezt minden építkező megkapja abban az esetben, ha az épített háza nem haladja meg a 300 négyzetmétert, a lakása pedig a 150 négyzetmétert.
 
Vagyis ha valaki az ÁFA-csökkentés mellett vállal három gyereket, azt összesen 25 millióval támogathatja az állam.
 

via GIPHY

Bárhogy is számolgatunk, osztunk-szorzunk, ez tekintélyes összeg. Nézzük, 25 millióból mit lehet kezdeni az országban, ha építkezésre adjuk a fejünket.

Kell egy telek, anélkül nehéz építkezni
Sopronban, az ország nyugati szélén 5 milliónál kezdődik a telkek ára, de 10 millióért, vagy 15 millióért már bőséges a kínálat. Nem ezek a legolcsóbbak az országban, de Sopron az Sopron, közel van a nyugati határszélhez, így Ausztriához, ahonnan elég egyszerű akár naponta ingázni.
 
Mozduljunk keletebbre, Győr felé, ahol 2 százalék alatti a munkanélküliség, és ha az ember nem szánt szándékkal munkakerülő, akkor két kézzel kapkodnak érte a cégek.
 
Győrben már az alsó kategóriában is nagyobb a szórás, 4-4,5-5-6-7 milliós telkekből is több van, és bőséges kínálat van a 10 millió felettiekből is. Ha a várostól kissé kijjebb akar az ember építkezni, akkor a győrszentiváni kertekben 2 millióért vehet magának egész jó méretű telkeket.
 
Ruccanjunk át Nagykanizsára, ahol már a kétmilliós sávban bevásárolhatunk telekből. 5 millióért pedig közel 2000 négyzetméteres telket vásárolhatunk.
 
Veszprém megint zsebbenyúlósabb, ott értékelhető telek nem nagyon akad 10 millió alatt, 10 millió felett azonban itt is bőséges a kínálat. Ha azonban Sub Bass Szabi szülőfaluja, a meseszép Gyulafirátót is megfelel az igényeinknek, akkor egészen emberléptékű telkeket kaphatunk ott a 3 milliós sávban.
 
Ugorjunk át a Dunán. Kecskeméten nem mérik ilyen szűkösen a telkeket, akár 1,5 millióért 3000 négyzetméteres belterületi telket is kinézhetünk magunknak, 3,5 millióért pedig 6000 négyzetméteres mini tanya vár bennünket. Kínálat tehát itt is van bőven a 10 millió alatti sávban, sőt, 5 millió alatt is nézelődhetünk.
 
Átlépve a Tisza vonalán, Debrecenben is a zárkertek, a kül- és belterület határán álló kisebb telkek uralják az egymilliós kínálatot, 4 milliótól azonban belterületi telket vásárolhatunk Pallagon, vagy éppen Felsőjózsán.
 
Budapest és környéke egy kicsit más kategória telekárban, de kellő körültekintéssel, nem fejest ugorva az első telekbe, ami megtetszik a Pilisben, Telkiben, Budaörsön, Budakeszin is lehet válogatni az ajánlatok közül. A keleti agglomeráció – Kistarcsa, Üröm, Gyömrő, Mogyoród – pedig nagyságrendileg olcsóbb a nyugati agglomeráció árainál.
 

Ha megvan a telek, épülhet a ház

A neten föllelhető építési kalkulátorok alapján hozzávetőleg 140 000-185 000 Ft közötti áron kapjuk meg a kulcsrakész téglaházunkat négyzetméterenként.

Vagyis egy, földszinten 75 négyzetméteres, 40 négyzetméteres tetőtérrel, 20 négyzetméteres pincével, 40 négyzetméteres terasszal rendelkező téglaház hozzávetőleges irányára 19 400 000 Forint. Ha valakinek nem tetszik a téglaépítkezés, ugyanez a méret gerendaházból bruttó 18 068 125 Ft.

De elérhetők a kínálatban típusházak is. Sokan ugyan ódzkodnak tőle, de ezek között is vannak olyan házak, amelyek mindamellett, hogy jól néznek ki, funkcionálisak és esztétikusak is egyben. Típusház esetén így szórnak az árak:

- nettó 78 négyzetméteres, 2 szoba+nappali, garázs nélkül: bruttó 14 508 000 Ft,

- nettó 80 négyzetméteres, 3 szoba+nappali, garázs nélkül: bruttó 14 880 000 Ft,

- nettó 115 négyzetméteres, 3 szoba+nappali, garázs nélkül: bruttó 21 390 000 Ft.

Kínálat tehát van bőven, egyedül a pénztárca szab határt.

Vagyis, várjunk csak...

mostantól az sem

Egészen könnyen összerakható és kiszámítható, hogy mostantól nem 0 Forinttal, és töküres zsebbel vághatunk neki az életnek, hanem 25 millióval.

25 millióból pedig olyan családi házat lehet összerakni, hogy az tényleg megszólal – az ország bármelyik részén. Ha pedig még a szüleink is tudnak segíteni, vagy mi magunk is képesek vagyunk hozzátenni ehhez a kedvezményhez, akkor abból már tényleg a kacsalábon forgó is kijön.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy akinek 3 gyerek van, az 2011 óta nem fizet személyi jövedelemadót: azaz a bérét terhelő összadóprés kb. 49 százalékról nagyságrendileg 33 százalékra csökken. Az SZJA-kedvezmény mértéke évente akár több százezer forint is lehet.

A kibővített otthonteremtési kedvezmény, az ÁFA-csökkentés és a 3 gyerekeseknek járó 0 százalék SZJA együtt elég erős deal ahhoz, hogy bátran gyerekeket vállalhasson mindenki, akit eddig az anyagi, otthonteremtési nehézségek tántorítottak el a családalapítástól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére